„Амнести интернешънъл“: Италианската полиция се отнася жестоко към мигрантите

Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ обвини италианската полиция в нарушение на правата на мигрантите. Това съобщи Би Би Си, цитирайки комюнике на организацията.

Според „Амнести интернешънъл“ полицаите пребиват бежанците и употребяват електрошокови палки, като освен това ги заставят със сила да дават пръстови отпечатъци. Всички пристигащи в Италия бежанци са длъжни да дават отпечатъци от пръстите си, когато влизат в страната. Но много от мигрантите отказват да направят това, защото се опасяват, че в бъдеще могат да имат проблеми.

„Амнести интернешънъл“ разполага със свидетелски показания на повече от 20 души, които са разказали подробно за твърдите методи на принуждение, които употребява италианската гранична полиция в процедурата снемане на отпечатъци на пръстите от бежанци и мигранти, се казва в съобщението на организацията.

Италианските гранични власти, от своя страна, твърдят, че всички полицаи, заети с работа по регулиране на потока от бежанци и мигранти, са преминали през обучение за вежливо отношение към тях.

Само за една година в Италия са дошли около 150 хиляди бежанци, мнозина от които, прекосявайки Средиземно море с лодки, са спасени от бури и големи вълнения, застрашили живота им.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.