„Амнести интернешънъл”: Нов закон заплашва неправителствените организации в Египет

Нов закон, подписан от египетския президент Абдел Фатхат ал Сиси, налага безпрецедентни строги ограничения върху неправителствените организации. Законът заплашва да унищожи правозащитните групи в страната, съобшават от „Амнести интернешънъл”.

Според Наймия Бунаим, директор „Кампании” за Северна Африка на „Амнести“, „това е катастрофален удар за работещите в Египет групи по правата на човека. Тежестта на ограниченията, наложени от този закон, заплашва да унищожи неправителствените организации в страната, в момент, когато ескалиращите мерки срещу несъгласието на властта правят работата им по-важна от всякога”.

„Този закон, който предоставя на правителството извънредни правомощия да контролира неправителствени организации и налага тежки наказания и глоби за всяко нарушение на драконовите разпоредби, е най-новият опит на египетските власти да заглушат независимите гласове“, смята още Бунаим.

От „Амнести“ припомнят, че след като законът беше одобрен през ноември 2016 г., от организацията призоваха президента да не го подписва поради несъответствието му с конституцията и международните задължения на страната. Въпреки това, президентът подписа закона, без да вземе мерки по нито едно от обвиненията, повдигнати от местните и международни организации за правата на човека.

През последните три години египетските власти организираха целенасочена кампания срещу правозащитните организации в страната, смятат от правозащитната организация. На двадесет и четири от тях е наложена забранена за пътуване, а активите на седем организации и десет лица са замразени.

Наскоро разследващи съдии призоваха двама директори на неправителствени организации, Мохамед Зарее от Института за изследване на човешките права в Кайро и Мустафа ел-Хасан от Юридическия център „Хишам Мубарак“. И двамата бяха освободени под гаранция. На 23-и май египетските власти арестуваха бившия кандидат за президент Халед Али по обвинения в извършване на действия, които нарушават общественото благоприличие.

Властите наскоро блокираха повече от 21 уебсайта, сред които са и известните новинарски платформи Mada Masr и Daily News Egypt, посочват от изданието.

„В продължение на твърде много време международната общност си затваря очите за прогресиращото незачитане на правата на човека в Египет, като по този начин насърчава властите да засилят атаките си срещу мирни критики, без да се страхуват, че някой може да им потърси сметка“, каза Наймия Бунаим.

Закон 70 от 2017 г. дава на египетските неправителствени организации една година да се съобразят с него, в противен случай ще трябва да да се изправят пред съда. Сред ограниченията са и забрана на проучвания без разрешение на правителството, които принуждават организациите да адаптират своите дейности към приоритетите и плановете на държавата или да бъдат застрашени от до пет години затвор.

Законът също така дава на властите широки правомощия да закриват неправителствени организации, да не зачитат управителните им съвети и да подлагат служителите им на наказателно преследване, на основание на неясно формулирани термини, включително „накърняване на националното единство и нарушаване на обществения ред“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.