„Амнести интернешънъл“ призова Джулиан Асандж да бъде освободен

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ призова властите в САЩ да оттеглят обвиненията срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, а британските власти – незабавно да го освободят.

Призивът на генералния секретар на организацията Аниес Каламар бе отправен преди днешното съдебно заседание в Лондон по обжалване на решение на британския съд, отказващо екстрадицията на Асандж в САЩ, където срещу него има повдигнати обвинения за разгласяване на секретна военна информация в „Уикилийкс“.

Върховният съд трябва да разгледа жалба срещу решението през януари да не се екстрадира 50-годишния австралиец заради опасения, че може да се самоубие в американски затвор.

„Амнести интернешънъл“ посочи разследване на Yahoo News, което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли отвличане или убийство на Асандж, когато той живееше в еквадорското посолство в Лондон.

Тези информации „хвърлиха още повече съмнения върху надеждността на обещанията на САЩ и допълнително разкриха политическата мотивация зад този казус“, изтъкна Каламар.

„Изобличаващо обвинение е, че близо 20 години по-късно, на практика никой, отговорен за предполагаеми военни престъпления на САЩ, извършени в хода на войните в Афганистан и Ирак, не е бил подведен под отговорност, да не говорим за наказателно преследване, но въпреки това издател, който разкри подобни престъпления, е потенциално изправен пред доживотен затвор“, добави тя.

Асандж е обвинен в кражба и публикуване на секретни материали от военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан с информаторката Челси Манинг. Поддръжниците му го виждат като разследващ журналист, който е разкрил военни престъпления.

„Амнести интернешънъл“ се позова на разследване на „Яху нюз“, което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли да отвлекат или да убият Асандж, докато той напуска посолството на Еквадор в Лондон.

Тези разкрития „хвърлиха още по-голяма сянка на съмнение върху надеждността на обещанията на САЩ и издават политическите мотиви зад този случай“, каза Каламар.

Все още никой не е поел отговорност за предполагаемите престъпления на САЩ при войните в Афганистан и Ирак, нито пък е бил съден, а сега един изобличител, разкрил такива престъпления, се изправя пред потенциална доживотна присъда, отбеляза тя.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.