Амнести Интернешънъл призовава за подкрепа на свободата на словото в Турция

Днес в Турция е опасно да изразиш мнението си, публикува наблюдението си правозащитната организация Амнести Интернешънъл. С изминаването на втората година от извънредното положение в страната, правозащитниците живеят в постоянен климат на страх. Те или са били арестувани, съдени или заплашвани, или познават много други техни колеги, които са били подложени на подобно отношение от правителството.

Правозащитниците и журналистите внимават какво казват, пишат или туитват. Имат готови чанти в случай, че на съмване полицията започне да блъска по вратата им, за да ги отведе. Организациите им също усещат натиска, някои са прекратили дейността си, оставяйки без глас множество хора, които се нуждаят от подкрепата им.

Организацията заявява, че това не е случайно, а представлява решителен опит за сриване на гражданското общество и смята, че се налага да се говори повече за турската държава. За масовите арести и срива на правната система, заглушаването на несъгласните гласове чрез заплахи, тормоз, преследвания и вкарване в затвора.

След неуспешния преврат през юли 2016 г. повече от 100 000 души са били подложени на криминални разследвания и вероятен съд, а повече от 50 000 души са били вкарани в затвора в очакване на процес. Турция „поставя рекорд” по хвърляне в затвора на журналисти, като повече от 120 от тях са се озовали зад решетките само заради изпълнение на професионалните им задължения.

Изразявайки солидарността си със своите колеги и поддръжници в Турция, Амнести Интернешънъл призовава към присъединяване към кампанията „Присъединете се и говорете от името на хората в Турция” (https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2018/04/turkey-human-rights-defenders-under-attack/)

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.