„Амнести интернешънъл”: Ракетните обстрели на ХАМАС са военни престъпления

Нападенията с ракети и минохвъргачки, извършвани от групи от палестински бойци през времето на миналогодишния конфликт в сектора Газа, представляват военни престъпления. Това твърди в нов специален доклад „Амнести интернешънъл”, цитиран от Би Би Си.

Палестинските въоръжени групи, които нападат Израел от бази в Ивицата Газа, демонстрират „скандално незачитане” на живота на цивилни граждани по време на 50 дневната война, се казва в доклада. Шест цивилни в Израел и 13 палестинци са били убити в резултат на тези атаки.

По данни на ООН в резултат на конфликта са убити 2189 палестинци, като в това число се включват поне 1486 цивилни палестински жители от Газа. Загубите на Израел възлизат на 67 убити, от които шест са цивилни граждани. По време на миналогодишните обстрели от страна на палестинските въоръжени бойци в Газа върху територията на Израел са били изстреляни повече от 4800 ракети и 1700 мини. Това е станало в периода между 8 юли и 26 август 2014 г. Най-малко 224 ракети и късове от тях са попаднали в райони, в които живеят израелци.

В доклада на „Амнести интернешънъл” се посочва, че всички ракети, изстреляни от ХАМАС и от други въоръжени групи, са били неуправляеми. Тоест те не могат да бъдат насочвани към специфични цели и поради това са обстрелът с тях е бил по същество безразборен. Някои от тези ракети могат да изминат до 160 километра, преди да се взривят.

По-голямата част от населението на Израел, възлизащо на 8,3 милиона души, живее в райони, които се намират в обсега на достижимост на ракетите. В доклада се твърди, че това е довело до образуването на „пръстен от страх, който се е разширявал” в Израел.

Мините, изстрелвани от минохвъргачки, са оръжие, което, според „Амнести интернешънъл” не следва да се ползва за атаки върху военни цели, които са разположени в или близо до населени райони. Обстрелът с ракети също така заплашва и живота на палестински цивилни граждани“.

Според данните, с които разполагат независими експерти, цитирани от от правозащитната организация, палестинска ракета е експлодирала близо до един супермаркет, намиращ се в бежанския лагер „Ал Шати” в град Газа на 28 юли. Тя е убила 13 цивилни граждани, от които 11 са били деца на възраст от 7 до 14 години.

Но някои израелски нападения по време на този конфликт също представляват военни престъпления, се казва в доклада. В предишни свои доклади, „Амнести интернешънъл” обвинява армията на Израел в убийството на множество цивилни палестински граждани в атаки, които насочени към къщи, в които живеят семейства. Израелската армия е критикувана от правозащитната организация и в разрушаването, на много сгради, пълни с хора, без за това да има военна необходимост.

„Палестинските въоръжени групи, включително тези, които принадлежат към военното крило на ХАМАС, многократно са предприемали произволни и незаконни атаки по време на този конфликт”, заявява директорът на „Амнести интернешънъл” за Близкия изток и Северна Африка Филип Лутер. „При осъществяването на тези атаки се констатира очебийно нарушение и незачитане на международното хуманитарно право и това е довело до тежки последици както за цивилните граждани на Израел, така и за мирните жители на Ивицата Газа”, добавя той.

Повече от 16 000 домове в Газа са разрушени или са станали необитаеми в резултат на атаките на израелската армия, предприети в отговор на палестинските ракетни обстрели. „Но нарушенията, извършени от едната страна на конфликта не могат да оправдаят нарушенията, извършени от другата” казва Лутер.

Говорителят на ХАМАС Тахир ал Ноуноу отхвърли доклада на „Амнести интернешънъл”, като заяви, че „той е изграден единствено върху данни на Израел”. Той добави, че докладът съдържа много „неистини и фалшификации”.

Официалният говорител на правителството на Израел, от своя страна, приветства доклада. „За разлика от ХАМАС, Израел енергично разследва всичко, което е било извършено през време на този конфликт с цел да извлече уроци от случилото се”, каза говорителят на израелското правителство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.