„Амнести интернешънъл“: Суданските власти използват химическо оръжие срещу цивилни

Десетки деца в Судан са умрели в мъки, поразени от химическо оръжие, което е употребило правителството на тази страна в района на Дарфур. Това съобщи международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, цитирана Би Би Си.

Според данни на правозащитниците, от януари тази година досега в Дарфур в резултат на използването на забраненото оръжие, са загинали 200 души. Хората, които са пострадали от „отровния дим“, не са могли да дишат, те са плюели кръв, а кожата им се е покривала с и мехури и се е лющила. Правозащтниците са намерили 56 свидетели, които са потвърдили най-малко 30 случая на използване на химическо оръжие, съобщава „Амнести интернешънъл“ в нов доклад.

Правителството на Судан не е коментирало доклада и не е отговорило на запитването на правозащитната организация.

Жителите на Дарфур се оплакват от дим, който има странен мирис. Само няколко минути след появата на този дим, на тези, които са го вдишали, започва да им се гади, а след това те получават и тежка диария. Очите на част от пострадалите започват много да изпъкват, сякаш „искат да излязат“ от очната ябълка, а освен това променят цвета си. От химическото оръжие страда и кожата, на която се появяват язви и която почва да се лющи.

По думите на правозащитниците, предоставени са им множество фотографии и видеозаписи, на които се виждат пострадали деца. Очевидци разказват, че някои деца, които са били в зоната на атаката, умирали почти веднага, а някои са се мъчели с месеци.

Двама разпитани от организацията експерти по химическото оръжие потвърждават, че симптомите у жертвите сочат, че е употребено химическо оръжие, водещо до образуване на язви по кожата. „Амнести интернешънъл“ призовава да се разследват тези обвинения. Освен това настоява да се окаже натиск върху правителството на Судан, за да се съгласи то да допусне хуманитарни мисии в отдалечените части на Дарфур.

Конфликтът в тази провинция продължава повече от 13 години. Суданското правителство там воюва с въстанически групировки на местното тъмнокожо население. В конфликта участва също арабското проправителствено опълчение „Джандажавид“, което напада тъмнокожото население.

В основата на конфликта са опити за разделяне на територията на провинцията, където има нефтени находища, между различните етнически групи.

ООН неведнъж е предупреждавала за възможността от извършване на геноцид срещу тъмнокожото население там.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.