„Амнести интернешънъл“: Трябва да защитим правата на проституиращите

„Хората, които предоставят сексуални услуги, т. нар. „сексуални работници“, са една от най-маргинализираните  групи в света, поради което е важно ние, като „Амнести интернешънъл“,  да разберем как можем да работим, за да защитим техните човешки права“. Това се казва в специално изявление на най-голямата в света международна правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, направено в сряда. То е разяснение към проект за резолюция за правата на сексуалните работници, който ще бъде обсъждан и гласуван на среща на Международния консултативен съвет на организацията, която ще се състои в Дъблин от 7 до 11 август.

Нарушенията на човешките права, на които сексуалните работници стават жертва, включват физическо и психологическо насилие, произволни арести и поставяне в затвор, изнудване и тормоз, трафик на хора, принудително изследване за СПИН, както и принудителни медицински интервенции. Те могат също така да бъдат изключени от системата на здравната помощ, да бъдат лишавани от жилище и подслон, както и да им бъде отказван достъп до други социални и правни блага.

Това е спорен, чувствителен и сложен въпрос и е важно ние да подходим към него правилно, се казва в изявлението на правозащитната организация. Ето защо от организацията работят две години, за да стигнат до позиция за защита на правата на сексуалните работници, основана на задълбочени изследвания и консултации със заинтересованите лица.

Сегашният проект е съставен на основата на обширна база от свидетелства, включваща агенции на ООН, като например Световната здравна организация, Агенцията на ООН за международно развитие, поделението на ООН за равенство на половете и овластяване на жените, както и на Специалния докладчик на ООН за правото на здраве.

Националните офиси на „Амнести интеренешънъл“ по целия свят също допринесоха за изработването на политика на организацията по въпроса за правата на сексуалните работници. Те проведоха обширни и открити консултации с представители на много заинтересовани групи. Сред тях са, групи от сексуални работници, групи на хора, успели да се освободят от проституцията като начин за получаване на прехрана. В обсъжданията са включени и организации, застъпващи се за премахване на проституцията, феминистки групи и други представители на организации, застъпващи се за правата на жените, институции, борещи се с трафика на хора и активисти на движението за права на болните от СПИН.

Изследването и обратната връзка с източниците на информация по темата спомогнаха да се оформи сегашния проект за предлагана позиция на „Амнести интеренешънъл“, твърди правозащитното движение.

„Важно е да се подчертае, че този процес на консултации продължава, че не е взето решение каква да бъде окончателната позиция на организацията по въпроса за правата на сексуалните работници. Не е приета все още единна позиция на „Амнести интернешънъл“ и не е възможно да се спекулира относно евентуалния краен резултат от гласуването“, заявяват също от базираната в Лондон международна правозащитна организация.

„Тези консултации няма да изменят дългогодишната позиция на организацията, че принудителният труд и трафикът на хора представляват сериозни нарушения на правата на човека, които трябва да бъдат криминализирани. По силата на международното право по правата на човека държавите имат задължението да предотвратяват, да забраняват и да наказват трафика на хора, по-специално на жени и деца, и „Амнести интернешънъл“ ще продължава да призовава тези задължения да се спазват“, завършва изявлението.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.