Амнести интернешънъл: Време е Европа да сложи край на бежанския срам

Европейските лидери на всички равнище трябва да осигурят закрила на повече хора, по-добре да разпределят отговорността си и да показват солидарност към другите страни и към най-нуждаещите се. Това се казва в статия, публикувана в сайта на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ вчера.

Отговорността, според организацията, следва да включва значително повишаване на броя на бежанците, които да бъдат презаселени, тъй като настоящите предложения „бледнеят“ в сравнение с 1,8-те милиона сирийски бежанци в Турция, повече хуманитарни визи и повече начини за събиране на семейства.

Всичко по-малко от това би било морален и правозащитен провал в огромни размери – нещо, за което просто не можем да мълчим, се казва в статията.

Мълчанието е често срещан отговор на трагедиите в Европа, на път към чиито брегове са загубили живота си хиляди бежанци и мигранти, пишат от „Амнести“. Те не са убити от бомбите в Сирия, а по време на ужасяващи пътувания в търсене на сигурност и по-добър живот в Европа.

По данни на Върховния комисарияат за бежанците към ООН, 2500 души са загинали на път за Европа от началото на годината. В разстояние само на няколко дена се случиха три нови трагедии.

В сряда 52 тела бяха открити в корпуса на кораб на 30 морски мили от брега на Либия.

В четвъртък полицията в Австрия откри телата на 71 души, включително деца, натъпкани в камион, изоставен на основната магистрала между Будапеща и Виена. Полицията каза за медиите, че починалите са вероятно сирийци и очевидно са починали от задушаване. Сред арестуваните по случая са четирима български граждани.

На 30 август вечерта дойде новината за корабокрушение близо до брега на либийския град Зуара. Ден по-късно подробности за случая почти нямаше, телата още се издирваха и брояха, но опасенията са, че жертвите може да достигнат 200 души.

Естеството на трагедиите е, че те обикновено са редки и се случват неочаквано на обикновени хора, които се оказват пометени от необикновени обстоятелства. Ужасите от тази седмица не са нито неочаквани, нито са единичен случай. Те се случват всекидневно и това е колективен срам за Европа, се казва в публикацията на „Амнести интернешънъл“.

В четвъртък във Виена, недалеч от мястото, където полицията откри камиона със 71 задушени бежанци, лидерите на Европейския съюз бяха на среща между водещи страни членки и държавите от Западните балкани. Въпреки че не беше в дневния ред, отношението към бежанците в региона бързо се превърна в основна тема. По-рано същата седмица „Амнести“ разпространи информация от границата между Македония и Гърция, където около 4000 бежанци останаха блокирани, когато Македония затвори границата. Тя беше заградена от паравоенни полицейски части, които сложиха бодлива тел и хвърляха гранати по семействата, избягали от войната в Сирия.

Пред служител на правозащитната организация майка на четири деца от Дамаск, здраво стиснала най-малкия си син сред взривовете от гранатите, каза: „Това ми напомня Сирия. То плаши децата, никога не съм си представяла, че ще намеря това в Европа. Никога, никога.“

В Унгария полицията използва сълзотворен газ в претъпкан приемателен център, а унгарските власти издигат ограда от бодлива тел по границата си със Сърбия, за да попречат на бежанците да влязат в страната. България вече издигна ограда по част от границата си с Турция, за да спре бежанците, и понастоящем поставя продължението на оградата.

Представители на „Амнести“ скоро се върнаха от остров Лесбос – едно от местата в Европа, където пристигат най-много бежанци. Там е пренаселено, местните власти не разполагат с ресурси и не успяват да се справят с драстичното повишаване на броя на пристигащите – 33000 само от 1 август. Хиляди хора, включително много сирийски бежанци, се намират в мизерни условия.

Всички тези кризи, според правозащитната организация, са симптом на един и същи проблем: Европа не приема отговорността си в безпрецедентната глобална бежанска криза. Тя не успява да създаде сигурни пътища за бежанците по начин, по който да се уважават правата, нуждата от подкрепа и човешкото достойнство, което притежават тези хора.

Какво може да се направи? – питат от „Амнести“ и призовават, че вече е време не за мълчание, а за лидерство. Според тях някои европейски лидери изглежда вече схващат посланието. На срещата във Виена призивите бяха по-малко за Европа като укрепление, която държи хората отвън, и повече за солидарност и отговорност. Вицепрезидентът на Европейската комисия Федерика Могерини заяви, че Европа има „моралния и правен дълг“ да защити търсещите убежище. Тези думи, според „Амнести“, трябва да бъдат последвани от действия.

Правозащитната организация призовава за общоевропейски подход към бежанците от години, но скорошните събития доказват, че вече е крайно време за това, се казва в статията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.