Амнести Интернешънъл: Европа затваря вратите си пред бежанците

Споделете статията:

Вашингтон, 9 юли. Правозащитната организация Амнести Интернешънъл твърди, че Европа взима решителни мерки срещу нелегалната имиграция, които, първо, са много скъпи, и, второ, затварят вратите пред бежанците, спасяващи се от въоръжени конфликти, съобщи радио „Гласът на Америка”.

В публикуван в сряда нов доклад на правозащитната организация се казва, че мерките за спиране на нелегланата имиграция, предприети от европейските правителства, не само че ще струват милиарди долари на европейските данъкоплатци, но и ще създадат нови опасности за сирийците и за други бежанци, които търсят убежище от конфликти.

Язерка Тигани, заместник-директор на програмата за Европа и Централна Азия на Амнести Интернешънъл коментира, че Европейският съюз прави всичко възможно за да защити границите си и строи „една крепост Европа”. Но цената на всичко това е нарушаването на човешките права на мигрантите и на търсещите убежище, които се опитват да достигнат Европа и предприемат много опасни пътувания, за да дойдат на континента.

Според Амнести в периода 2007 – 2013 Европейският съюз е похарчил около 2,8 милиарда долара за защита на външните си граници. Организацията твърди, че 28 държави са платили по-малко от 1/6 от тази сума, за да подобрят условията за бежанците и търсещите убежище, които са вече в границите му.

„Ние се опитваме да накараме европейците да мислят какво се случва на прага им, какво става на границите им, както и за това, което правителствата им правят, а именно – не позволяват на хората, нуждаещи се от международна закрила да влизат в ЕС”, казва Тигани.

Нови статистически данни показват, че около половин милион души са кандидатствали за убежище в ЕС миналата година. Това е най-високият брой търсещи убежище от 2008 г., когато ЕС е започнал да събира данни за имигрантите и бежанците по границите му. Много бежанци от Близкия изток и Северна Африка предприемат опасни пътувания през Средиземноморието, за да достигнат до Европа.

По-рано тази седмица Комисарят по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малстрьом призова страните-членки да приемат повече сирийци и други търсещи убежище.

„Сега се обръща голямо внимание върху подпомагането на сирийците, но има също така и други държави, които се нуждаят от подкрепа, а също и хора, които се качват на яхти и гемии и предприемат изключително опасни пътувания, защото има много малко, ако изобщо има, законни начини да влязат в Европа. Един от безопасните начини да достигнат Европа би следвало да е чрез увеличаване на преселването”, казва тя.

В същото време Малстрьом заявява, че нови европейски закони ще доведат до по-справедливи и по-добри решения за бежанците в Европа, както и за по-добра защита и по-добро настаняване на търсещите убежище. Според Амнести Интернешънъл много повече трябва да бъде свършено, за да може това ново законодателство да започне да действа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.