Амнести интернешънъл: турският протест от 2013 беше погазен на два пъти

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл обвини в произвол турските власти и осъди начина, по който се третират участниците в миналогодишните протести. Според организацията правителството на два пъти е използвало репресии спрямо гражданите – първо е изпратило срещу тях полицията, която е използвала сила, а след това ги е дало и на съд.

Оценката на Амнести интернешънъл идва година след протестите в Истанбул, които започнаха в защита на градския парк Гези, застрашен от застрояване, но прераснаха в масови бунтове срещу правителството и ислямизацията на страната.

По данни на организацията, цитирани от АФП, най-малко 5 500 души от активно протестиралите впоследствие са били изправени пред съда по различни обвинения. За сметка на това властите или не са завели дела срещу представители на полицията, или са завели дела, които са стигнали до задънена улица. Според генералния секретар на организацията Салил Шети турските съдилища са гледали само 5 дела срещу полицейски офицери, използвали насилие срещу протестиралите.

В сблъсъците с полицията през 2013 г. загинаха най-малко 8 души, а повече от 8 000 бяха ранени.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.