„Амнести“: нарушават се човешките права на интерсекс децата

Споделете статията:

Хирургическите интервенции за „нормализиране“ на интерсекс децата са нарушение на човешките им права. Това е констатацията на нов доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, съобщи „Пинк нюз“. Докладът, озаглавен „Преди всичко, не вреди“, се фокусира особено върху Германия и Дания, където има доказателства, че интерсекс децата са обект на инвазивни, не спешни и необратими хирургически операции, за да „паснат“ на стереотипите за пол.

„Интерсекс“ е термин, който се използва по отношения на хората, които може да имат множество характеристики, като например хромозоми или размножителни органи, несъвпадащи с приетото за „мъжко“ или „женско“. „Тези интервенции може да нарушават човешки права, включително правата на детето, правото на физическа и телесна цялост и правото на най-високия възможен здравен стандарт“, се твърди в доклада.

Най-широкоразпространените операции представляват скриване или удължаване на клитора, премахване на размножителните органи и вагинална пластика, която има за цел да създаде женски вид на тялото. Много от тези хирургически интервенции крият риск от причиняване на нервни увреждания, страх и болка, и могат да доведат до необходимостта пациентите цял живот да пият хормони.

„Единственото, с което той (докторът) искаше да ме лекува, беше тестостерон (…) за да направи от мен мъж“, сподели интерсекс жена пред „Амнести“.

Много от хората, които са подложени на такива операции, споделят за негативни физически и биологически ефекти както по време на интервенциите, така и след това. „Амнести“ смята, че макар в някои от тези случаи може да има медицинско основание за операция, често тя се извършва, за да пасне детето на идеалите на бинарната джендър система. Операциите се оправдават на основата на това, че те ще позволят детето да се причисли към някой от двата „стандарта“ за пол и ще го предпазят от тормоз в бъдеще.

„За да може момчето да пишка изправено“ – така служител на датска болница обяснява защо се извършва определена операция.

„Тези операции са основани на дълбоко вградени джендър стереотипи: че полът е бинарен, че децата ще пораснат хетеросексуални и че децата, чиито тела не пасват на пола, ще изпитват психологически страдания като резултат“, се казва в доклада.

Сандрао, който е опериран като дете, сподели пред „Амнести“: „Медицинската професия мисли само в тази бинарна система. Вместо да кажат – детето ви е нормално и ще порасне здраво, те казват, че нещо е сбъркано и трябва да се оправи с операция.“

Пред организацията родители казаха, че не им е предоставена достатъчно информация, за да вземат решение за операциите на децата си, и че не са получили психологическа подкрепа, след като то е подложено на интервенции.

В Дания здравните власти не са определили насоки за лечението на интерсекс лица.

Практиките, за които става въпрос в доклада на „Амнести интернешънъл“, са широкоразпространени и в България. У нас има само един интерсекс активист – Пол Найденов. През февруари той спечели първото по рода си дело в България за смяна на пола на интерсекс човек по паспорт. В личната си карта той вече фигурира като Пол Найденов, в съответствие с мъжките си хромозоми и мъжката си идентичност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.