Амнести се застъпва за правата на жертвите на експлоатация в кобалтовите мини

 

Международната организация Амнести интернешънъл призова за нулева толерантност към компаниите, които продължават да нарушават човешките права в кобалтовите мини , по време на 12-ия форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за отговорни минерални снабдители, който се провежда в Париж между 17 и 20 април.

В два свои доклада  организацията разкрива, че повечето компании, които внасят кобалт от разкъсаната от войната Демократична република Конго, са допринесли или са се възползвали от нарушения на правата на човека.

„Призоваваме държавите и компаниите да поставят правата на човека, а не печалбата, в сърцевината на своите дискусии – това трябва да бъде възможност да се постигне реален напредък към изчистването на веригата за доставки на кобалт „, каза Шейм Джоши, ръководител на бизнеса и Човешки права в Амнести интернешънъл.

„По-специално, компаниите трябва да предприемат конкретни стъпки за преодоляване на страданията на жертвите и осигуряване на ефективни компенсации. Бившите деца-работници в Демократична република Конго не започват магически да напредват в училище, когато компаниите скъсат връзките си с експлоатационни мини. Дори ако дадена компания престане да се снабдява от високорискови райони, тя все още има отговорността да помага на хората, които са претърпели нарушения на човешките права, свързани с бизнеса си, да възстановят живота си”

Прекратяването на нарушенията на правата на човека в диамантената индустрия също ще бъде ключова част от програмата на ОИСР. Амнести Интернешънъл и други организации отдавна критикуват  т.нар Кимбърлийски процес, схема за сертифициране на диамантите, създадена от от ООН с добри намерения  през 2003 г., за да спре продажбата на т.нар. „кървави диаманти“ на международния пазар.

Доклад на Амнести Интернешънъл от 2015 г. разкрива системни слабости в схемата. Въоръжените групи в Централноафриканската република (КАР), например, се възползват от вътрешната търговия с диаманти в страната, като диамантите от КАР се намират на световните пазари, въпреки забраната за износ на Кимбърлийския процес.

Съвместно с Holoscribe Amnesty International създаде 360-ки видео изживяване, което позволява на потребителите да изследват вътрешността на кобалтова мина в ДРК.

Можете да го видите тук: https://s3.amazonaws.com/secure-dev.holoscri.be/experience/projects/stage/stage-amnesty-cobalt/index.html

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.