“Амнести интернешънъл”: Стоп на насилието над транссексуални в Колумбия

Споделете статията:

Две трансполови жени са убити, а друга е ранена след нападения на 5 юни в Кали, Колумбия. Една транссексуална жена е открита мъртва през нощта на 4 срещу 5 юли в Кали, Югозападна Колумбия. Още една транссексуална жена е убита, е друга – ранена след нападение с нож в същия град, съобщи правозащитната организация “Амнести интернешънъл”.

Тялото на първата трансполова жена е намерено в квартала на Кали “Сан Николас”. Жената е простреляна два пъти, веднъж в лицето и веднъж в горната част на тялото.

В отделен инцидент същата нощ двама мъже и една жена са нападнали група транссексуални жени в друг район на града. Една от жените е ранена смъртоносно, а друга е откарана в болница поради нараняванията си. Останалите са оцелели невредими. Полицията е спряла тримата предполагаеми нападатели преди инцидента по сигнал на транс жените, но ги е пуснала, след като е проверила документите им.

“Амнести интернешънъл” не огласява имената на транссексуалните жени с аргумента, че го прави заради сигурността им.

Местната неправителствена организация Фондация “Сантамария” е документирала четири убийства на транссексуални жени в Кали през 2015 г. и 68 убийства от 2005 досега. “Колумбия диверса”, неправителствена организация на национално равнище, защитаваща човешките права, е документирала 15 убийства на транс жени през 2015 г. в цялата страна.

“Амнести” призовава властите в страната да осигурят защита на транссексуалните жени, като стриктно се съобразят с желанията им. Правозащитната организация подтиква властите в Колумбия да назначат пълни и безпристрастни разследвания на убийствата и нападението в Кали на 4 срещу пети юли, като вземат предвид вероятността за трансфобски мотив, да публикуват резултатите от разследването и да подведат под отговорност виновните.

Организацията публикува на сайта си отворено писмо до колумбийските власти, съдържащо тези призиви, което желаещите да подпишат и изпратят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.