Амстердам отдаде почит на гей жертвите на нацистите с месингови улични павета

Повече от 75 години след смърттта си гей жертви на преследването от нацистите бяха увековечени с месингови улични павета в Амстердам.

В Нидерландия има около 8500 улични павета (наричани там ‘stolpersteine’), които са част от улиците и напомнят на преминаващите хора за жертвите на нацисткия геноцид. Наскоро бяха добавени първите павета, отдаващи почит на гей евреите и гей представителите на съпротивата на режима, съобщава Huge.

Нидерландският историк Джудит Шуиф, която играе главна роля в проекта, сподели: “В Нидерландия винаги се е говорило, че гей мъжете и лесбийките не са били преследвани по време на войната. Това не е вярно. Идентифицирала съм много представители на гей общността, които са били арестувани заради сексуалната си ориентация. Голяма част от тях са били убити по-рано и не са имали възможността да се скрият, както много евреи.”

През 1936 г. хомосексуалността е обявена за „национално бедствие“.

След войната третирането на хомосексуалните в концентрационните лагери е непризнато в повечето страни, като някои мъже са затворени повторно на базата на доказателствата, събрани от нацистите. До 80-те този факт е отричан от правителствата на тези страни. Немското правителство отправя извинение към гей общността едва през 2002  година. През 2005 годинd Европейският парламента приема резолюция за Холокоста, в която преследването на хомосексуалните е споменато.

През 2020 г. нидерландският премиер Марк Руте се извини за неспособността на официалните лица в окупираната от нацистите страна през Втората световна война да направят повече за предотвратяване на депортирането и убийствата на малко над 100 000 евреи.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.