Андерш Брейвик отправя нацистки поздрав в съда

Андерш Брейвик отправи нацистки поздрав пред медиите. Това стана по време на влизането му в съда на 15 май, предаде „Индипендънт“. Брейвик води дело за подобряване на условията в затвора, в който лежи.

Норвежецът уби 77 младежи в летен лагер на 22 юли 2011 г. По време на процеса, довел до присъдата му, Брайвик също поздрави със стиснат юмрук. След като даде показания, той се описа като модерен крайно-десен кръстоносец, който се бори да защити Норвегия и Европа от мюсюлманската имиграция.

По време на четиригодишния си престой в затвора, Брейвик получава редица писма от нео-нацистки и фашистки фенове по света. Правото му да им отговаря е едно от основанията на правния спор, в който адвокатите му се опитват да убедят съдията, че условията в затвора му са „нечовешки” и нарушават Европейската конвенция за правата на човека.

На осъдения е позволено да води кореспонденция, но тя е строго контролирана. Не му е разрешено да комуникира с други крайно-десни екстремисти. Този факт не го спира да пише писма до медиите, в които заявява, че е изоставил въоръжената си борба и сега иска да създаде ново норвежко фашистко движение, докато си излежава присъдата – именно това показва новият му поздрав.

Ограниченията на кореспонденцията на Брейвик са в рамките на Европейската конвенция за правата на човека и са нужни, за да е сигурно, че няма да може да изгради войнствени екстремистки мрежи от затвора, беше коментарът на норвежкото правителство във вторник.

„Жалбоподателят не е показал никакви признаци на разкаяние”, каза адвокатът на правителството Мариус Емберланд във встъпителната си реч. „Брейвик е много опасен човек”, допълни той.

Андерш Брейвик също така оспорва изолацията си в затвора, която според него стига до „мъчение”. Той е единственият затворник в строго охранявано крило на затвора Скиен, на 100 километра югозападно от Осло.

Норвежките власти, известни с хуманното си отношение към криминалното правосъдие, заявиха, че Брейвик има три килии на разположение, достъп до двор за упражнения и възможност да общува с други хора, като например да играе на шах със затворническия персонал.

„Той е гражданин на Норвегия и въпреки че е осъден за ужасно престъпление, не е загубил човешките си права,” каза Ина Щромщад, съдия в ролята на говорител на районния съд на Осло.

От „Амнести интернешънъл“ заявиха, че всеки затворник трябва да има достъп до смислен човешки контакт поне по два часа на ден.

Брейвик трябва да се обърне към съда днес, 16.03. И двете страни ще призоват свидетели, за да дадат показания преди заключителните речи в петък. Съдебното решение се очаква месец по-късно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.