Андрей Сахаров: Човешките права рано или късно надживяват всеки репресивен режим

Споделете статията:

Годишнина от рождението на Андрей Сахаров отбелязват правозащитниците по света и в България. В своето есе за мира от 1968 година “Интелектуалната свобода има първостепенно значение за човешкото общество” той с прецизността на учен прави характеристика на системата, като критикува ограниченията на личната свобода и сравнява „режима на култа” с фашизма.

Съдбата на съветския физик Андрей Сахаров е противоречива като самата тоталитарна епоха. Като един от създателите на водородната бомба той прави блестяща кариера и едва 32-годишен става академик. За своите научни постижения Сахаров е удостоен със званието “герой на социалистическия труд” и получава наградата “Сталин”. Но високите отличия не му пречат сам да стане открит противник на системата. Режимът започва да го разглежда като подривен дисидент.

През 1970 г. той основава комитет за защита на правата на човека и жертвите на политически съдебни процеси. Въпреки засилващия се натиск от страна на правителството Сахаров не само се бори за освобождаване на дисидентите в страната, но става и един от най-смелите критици на режима и въплъщение на кръстоносния поход срещу отричането на основните права. Арестуван е на 22 януари 1980 след протестите му срещу нахлуването в Афганистан през 1979 и е заточен в забранения за чужденци град Горки. Между 1980 и 1986 Сахаров е държан под полицейски надзор. Той остава изолиран, но не отстъпва от възгледите си и през 1986 г. му е разрешено да се завърне в Москва. Той подпомага създаването на първите независими законни политически организации в страната.

През 1975 г. е удостоен с Нобеловата награда за мир като признание за неговите усилия.

Съветските власти изпращат Андрей Сахаров на заточение в Горки, за да ограничат контактите му с чужденци. Там той научава, че Европейският парламент възнамерява да създаде награда за свобода на мисълта, която да носи неговото име. От мястото на своето изгнание през 1987 година изпраща послание до Европейския парламент, с което дава съгласието си наградата да бъде наречена на неговото име и изразява голямото си вълнение. Той с право възприема наградата като насърчение за всички, които, подобно на него, са се посветили на борбата за правата на човека.

Всяка година, от две десетилетия насам, Европейският Парламент връчва наградата “Сахаров” на защитници на човешките права и демокрацията по света. Нейни носители са личности  като Нелсън Мандела и Александър Дубчек, репресирани в Судан, Зимбабве, китайски дисиденти.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.