Ангела Меркел критикува Facebook за наличието на расистки постове

Германският канцлер Ангела Меркел запита изпълнителния директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг как компанията му напредва в усилията си да се справи с расистките постове. Това стана, след като правителството се оплака, че социалната мрежа не прави достатъчно, за да прекрати зачестилите ксенофобски прояви, съобщава сайтът www.bloomberg.com.

По време на обяд на срещата на ООН в Ню Йорк Меркел и Зукърбърг са чути да обсъждат въпроса в предаване на живо на сайта на ООН, докато участниците заемат местата си.

След като Меркел пита Зукърбърг за постовете с враждебна реч, изпълнителният директор на „Фейсбук“ отговаря, че „трябва да поработим” по проблема. „Но вече работите ли по него?” пита Меркел на английски. „Да”, отговаря Зукърбърг преди диалогът да бъде прекъснат от приветствените думи към присъстващите.

По-рано този месец от социалната мрежа заявиха, че ще положат усилия да се справят с расисткото съдържание, публикувано от немскоезични потребители. Компанията се ангажира от 14.09 да обедини сили с германската неправителствена организация „Доброволен мониторинг на доставчиците на мултимедийни услуги“, за да следи за публикации, в които има реч на омразата.

Германските власти са изправени пред най-големия бежански приток от Втората световна война насам, като до края на тази година се очакват един милион души да потърсят убежище в страната, гонени от войната и бедността. Макар множество хора да показаха гостоприемството си към новодошлите, се увеличиха и атаките срещу бежански лагери, както и ксенофобските прояви, предимно в източната част на страната.

„Ще работим в тясно сътрудничество с немското правителство по този крайно важен въпрос”, заяви Деби Фрост, говорителка на „Фейсбук“. „Мислим, че най-добрият начин да се справим с хората, които правят расистки и ксенофобски коментари, е ако доставчиците на услуги, правителството и гражданското общество работят заедно, за да преодолеят това общо предизвикателство.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.