Ангела Меркел получава по-високи оценки от всеки друг световен лидер

Почти 16 години след като Меркел за пръв път стана канцлер на Германия, рейтингите на одобрението й  в пет големи европейски държави и САЩ остават по-високи от тези на всеки друг настоящ световен лидер, показва ново проучване, цитирано от Гардиън.

На въпрос на YouGov дали имат положително или неблагоприятно мнение за Меркел, която се оттегля следващия месец след четири мандата, повече респонденти произнесоха повече положителна, отколкото отрицателна оценка във всичките шест изследвани държави.

Канцлерът ветеран, която след избирането си през 2005 г. е работила с четирима президенти на САЩ и Франция, петима британски премиери и осем италиански правителствени ръководители, отбелязва положителни оценки от +61 в Испания, +49 във Франция и +30 в Германия.

Различно описана като най -могъщата жена в света и фактически лидер на ЕС, Меркел – премерена, предпазлива, методична, прагматична, често хладна – беше най -високо оценена за това как се справя с икономиката на Германия. Сред хората, които са чували за нея, анкетата показва  положителен рейтинг от +46 в шестте страни за икономическото управление на Меркел, заедно със средни положителни оценки от +44,5 за подобряване на репутацията на Германия в чужбина и +34 за нейното въздействие върху германското общество.

Действията ѝ по изменението на климата и отговорът на коронавирусната криза също получиха положителни отзиви, но усилията й за справяне с Brexit бяха оценени по-малко положително, особено във Великобритания и нейното справяне с гръцката дългова криза и миграционната криза в Европа през 2015 г. беше оценено отрицателно в повечето държави.

В навечерието на нейното оттегляне и  на въпроса за бъдещето на Германия след Меркел, изглеждащо все по-несигурно, повечето респонденти, които знаеха коя е Ангела Меркел в Германия, Франция, Испания и Италия, я класираха сред петте най-влиятелни световни фигури, в сравнение с около една трета от британците ( 31%) и американци (36%).

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.