Ангела Меркел се обяви срещу антисемитизма в Германия

Германският президент Йоахим Гаук и канцлерът Ангела Меркел се срещнаха с водачи и представители на еврейската общност в Берлин, съобщи „Гардиън”. Хиляди евреи протестираха срещу нарастващото насилие към тях и антиизраелските настроения в резултат на конфликта в Газа.

Меркел заяви, че Германия ще използва всички възможни средства, за да се пребори с антисемитизма. Властите и еврейските лидери обвиняват за напрежението най-вече мюсюлмански екстремисти и млади имигранти.

Според канцлера национално и гражданско задължение на всеки германец е да отхвърли антисемитизма, а всеки, който извършва посегателство срещу евреи, го прави срещу цяла Германия. По думите й заплахите и насилието срещу хора в Германия заради еврейския им произход или подкрепата им за Израел, са напълно недопустим за страната скандал.

След Холокоста, когато еврейското население в Германия е сведено до 30 000, днес един от поводите за гордост на страната е, че там живеят около 200 000 евреи.

Среща, която бе организирана от Централния съвет на евреите в Германия, се определя като необичайна, защото общността традиционно не обича да вдига шум около себе си. Зачестилите антисемитски прояви обаче са принудили евреите да изразят страха и несигурността си от случващото се. „Гардиън” отбелязва, че появата на канцлера също е необичайна, тъй като тя рядко се появява на демонстрации.

През юни в Германия са регистрирани 53 инцидента с антисемитски характер, а през юли броят им е 131.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.