Ангела Меркел ще каже утре ще се смекчат ли мерките, вижте как е досега

Иска ми се да съм първата, която ще ви каже, че вече всичко е нормално и можем да се върнем към стария си начин на живот, но за съжаление това не е така” –  каза миналата седмица федералната канцлерка. Какво ще каже Ангела Меркел утре, когато ще се съвещава с  министър-председателите на федералните провинции? Дали ще бъдат поне смекчени ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Германия?  Централна основа за съвещанията ще са препоръките на Националната академия на науките Леополдина, които бяха публикувани вчера13 април.

В студията на Леополдина, в която участават не са само вирусолози и епидемиолози, а и икономисти, физици, психолози, социолози и IT-специалисти, се фокусира върху три точки. Първо: Новите инфекции да се стабилизират на високо ниво. Второ: Да бъдат изградени необходимите клинични капацитети и се осигурят плановите операции и лечение. И трето: Да се спазват всички предпазни мерки.

Препоръчва се задъжително носене на предпазни  маски в обществените средства. Важно е гражданите да носят винаги маски със себе си, за да ги ползват на места, където не е възможна социална дистанция – така например в супермаркетите, на работното място или в административните учреждения. Стандартът на хигиена, социалната дистанция и тестването трябва да бъдат поддържани в досегашната степен.

 

По отношение на образованието се предлага в училищата да бъде възстановено на първо място преподаването за началните класове.  Важно е в класовете да има максимално 15 ученици. В по-горните класове /до 9-и или 10-и в зависимост от учебната система е най-добре да има задочно обучение – дигитално или аналагово.
Има концепция и за университетите и висшите учебни заведения –  повечето от студентите да приключат летния семестър чрез Е-обучение.
Детските градини да останат затворени, да се допускат деца само в изключителни случаи и то само 5 деца в помещение.

Националната академия на науките има предложение и за масовите мероприятия. Допустимо е според студията да се разрешат публични, културни или спортни мероприятия, но в зависимост от спазването на социалната дистанция и интезивността на контактите.  Особено важни са препоръките за възобновяване на икономиката – така според Леполдина трябва да се дадат фискално-данъчни импулси – например чрез данъчни облекчения.  Държавно участие в стабилизирането на предприятията не се препоръчва. При определни обстоятелства и възможно да бъдат отворени магазини на дребно, ресторанти и административни учреждения и да се разрешат служебни и частни пътувания.

На съвещанието в Берлин ще се дискутира вероятно и по изследванията на двама видни германски учени от последните дни.

Професор Хендрик Щрек, директор на института по вирусология и проучване на Спин към университета в Бон, проведе първата фаза на масов скрининг в Гангелт, община Хайнсберг, която се счита за епицентъра на разпространяването на короновируса в Германия. Целта на скрининга е да са проучат протичането на болестта и каузалните вериги с други заболявания и така да се генерират препоръки за превенция на общото население в Германия и Европа.
В Гангелт бяха изследвани кръгло 1000 души и бе установено, че смъртността от коронавируса е 0,37 процента от общия брой на диагностицираните.  За сравнение: Делът на леталността според американския университет Джонс Хопкинс е 1,98 процента, т.е. пет пъти по-висок. Кръгло 15 процента от тестваните са заразени с Ковид-19, но са със само слаби симптоми или нямат никакви симптоми. Професор Хендрик Щрек смята, че е възможно да се отслабят ограничителните мерки, като най-важна предпоставка остава спазването на мерките за хигиена и социална дистанция.

Едва от втората фаза на масовия скрининг в Гангелт, която се провежда сега, може да се очакват надеждни прогнози.

Интерес предизвика изявлението на професор Клаус Пюшел, политолог, директор на Института за правна медицина към университета в Хамбург, че “Няма причина за страх от смърт“.

Уверен съм, че смъртността вследствие на коронавируса няма да е пик в годишната смъртност в Германия.” Професор Клаус Пюшел и неговите сътрудници аутопсираха починали пациенти, диагностицирани като заболели от Ковид-19 с цел – цитат –  “От мъртвите искаме да вземем поуки за живите. Опитваме се да разберем от какво са умрели така наречените коронапациенти, за да извлечем познания за клиничното лечение на заболели хора. Изследваме как точно вирусът е засегнал сърцето, белите дробове и други вътрешни органи.” Проф. Клаус Пюшел иска да успокои хората. “Чрез фокусиране върху отрицателните процеси се разпалват страховете, кото натоварват тежко психиката”. Няма според него причина за висока леталност в Хамбург. “Ковид-19 е само в изключително случаи смъртоносна болест, в повечето случаи е леко минаваща вирусна инфекция.”  Всички аутопсирани са били болни от рак и силно затлъстели, страдали са от сърдечно-съдови или хронични белодробни забовявания и диабет.

Утре, 15 април, след съвещанието на правителство с министър-председателите на  федералните области, на канцлерката Ангела Меркел, известна като успешна кризисна мениджърка, се възлагат надежди, че ограничителните мерки в Германия могат да бъдат отслабени. Пример за това са решения на други държави в Европа като Дания и Австрия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.