Английски и американски учени откриха расизъм в шаха

Учени от King’s College London и New York University искат да се добавят два хода за черните фигури веднага след първия ход на белите в шахмата, съобщава The Sunday Times.

Целта на промяната е да се елиминира предимството на играчите с белите фигури. След мащабно изследване се оказва, че в 64 процента от случаите играчът, който е направил първия ход, тоест играе с белите фигури, печели. Разследването започнало през 2020 покрай едно малко дете, което се питало защо белите започвали първи и дали имало връзка с расите.  Контекстът бил особено актуален заради масовите протести за убийството на Джордж Флойд.

Световният шампион по шах Анатолий Карпов обясни защо има толкова малко афроамериканци-шахматисти в света. Според него нивото на общата образователна система в африканските страни е недостатъчно за създаването на цяла традиция в шахмата.

Идеята за расизмът в шахмата тръгна месец по-рано от австралийската радиостанция ABC, която нарече „расистки“ факта, че в шаха, според правилата, белите фигури се движат първи.

Това не е първо предизвикателство към едно от основните правила в шахмата. Миналата година световният шампион Магнус Карлсен и Аниш Гири нарушиха древното правило в демонстративен мач като част от Световния ден на ООН за борба с расовата дискриминация.

 

по материали на печата

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.