Англиканската църква не прие резолюция за отношението към ЛГБТ хората

Общият събор на Англиканската църква във Великобритания с мнозинство от гласовете постанови да не се взема под внимание отчетът на Палатата на епископите. Една от темите в предизвикалия остри спорове отчет е необходимостта от промяна на отношението към ЛГБТ хората и към еднополовите съюзи, съобщава Би Би Си.

Отчетът на Палата на епископите съдържа призив църквата да е „по-открита и да оказва по-голяма подкрепа“ на ЛБГТ хората в християнска среда във Великобритания.

В същото време, в документа силно се подчертава, че църковният брак следва да се извършва само между мъже и жени и че Англиканската църква не бива да благославя еднополовите съюзи.

Общият събор на църквата в Англия се състои от Палатата на епископите, Палатата на свещениците и тази на миряните.

Проектът за резолюция по отчета на Палатата на епископите, която постановява той да не се взема под внимание, в Палатата на епископите получи 43 гласа „за“ срещу един „против“. В Палатата на миряните за него гласуваха 106 души, а против бяха 83. В третата палата, тази на свещениците, 100 гласа бяха „против“, а 93 са „за“.

За да стане една резолюция официална позиция на Англиканската църква, тя трябва да получи одобрението и на трите палати на Общия събор.

Сега Палатата на епископите трябва да подготви нова резолюция по въпроса за отношението на църквата на Англия към ЛГБТ хората.

По-рано  ЛГБТ активисти изразиха радостта си от резултата в Палатата на свещениците, които с мнозинство от гласовете поддържат идеята за еднакво отношение към всички християни, независимо от това дали са ЛГБТ хора, или не.

Кентърберийският епископ Джъстин Уелби поддържа резолюцията, но призовава към нова „инклузивна реалност на християнството, към пребиваване в Христа на всички, без каквито и да са ограничения“.

Ветеранът на правозащитното ЛГБТ движение Питър Татчел смята, че решението на свещениците е победа на любовта и равенството. Според него това, което се предлага в отчета на епископите, е „мащабна дискриминация, санкционирана от църквата“.

„Това лишава еднополовите бракове от църковна благословия, въпреки че църквата дава благословия дори на котки и кучета. Освен това този отчет изпраща ясен сигнал, че свещениците, които живеят в еднополов  брак, който е съвършено законен във Великобритания, се лишават от кариерна перспектива“, казва той.

От 2014 г. еднополовите бракове във Великобритания са изравнени по правния си статус с разнополовите. До тази дата в продължение на много години еднополовите двойки можеха да сключват само граждански съюзи.

Но въпреки че в състава на епископата във Великобритания вече има открити епископи, а един сключил гей брак свещеник е избран в Общия събор, в Англиканската църква има много сериозни разногласия по въпроса за отношението на християните към ЛГБТ хората.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.