Анти-гей атаките застигнаха Джамбазки и в световен доклад

Споделете статията:

България е сред страните, в които през миналата година е продължило и се е засилило хомофобското говорене от официални лица. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красамир Каракачанов публикува в социални мрежи пълни с омраза изказвания преди шествието “София прайд”.

 

Това описва годишният доклад на основаната преди повече от 40 години международна асоциация на хомосексуални, бисексуални, транс- и интерсексуални (ILGA), пише Дневник. Текстът е на европейското поделение, базирано в Брюксел, и в него се казва, че има много позитивни новини – включително и законови промени – за правата на тази група, но също така и много случаи на насилие, омраза, нападки и от хора на власт и политици. Това означава, че постижения, които някои смятат за гарантирана даденост, трябва да се бранят, допълват авторите.

 

В частта за България се припомнят също нападките на партия “Атака” по повод “София прайд”, които са били осъдени от организаторите.

 

“По време на общинските избори през октомври радикалният националист, кандидат и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки бе мишена на език на омразата заради предполагаемата му сексуална ориентация. “София прайд” публично се обяви срещу подобни изказвания.”

 

Изброяват се случаи на нападения, насилие, грабежи срещу лица и центрове на ЛГБТ общността в България и “атаките на ултраконсервативни сили срещу нейните права и равенството на половете в образованието”. Министърът на образованието е отстъпил под този натиск и е заявил, че няма да бъде разпространявана “джендърската идеология”. Друго министерство – на здравеопазването – е оттеглило брошури за безопасен секс със снимки на гей двойка. Премиерът Бойко Борисов и министерството на труда и социалната политика е отстъпило пред същите тези сили и за проекта на Стратегия за закрила на детето, оттеглили са го и са обещали нов проект.

 

Проучване за отношеинето към хомосексуалните деца в училище показа, че то е агресивно – както от връстниците им, така и от учители и персонал, те се чувстват застрашени там, не получават подкрепа от тази институция и политиките за борба с тормоза не дават резултати, се казва в доклада.

 

Описан е и случаят с нападките – отново основно от ВМРО – срещу изложбата “Балкански прайд” в Плодвив в дните, когато градът бе Европейска столица на културата и се предполагаше да показва разнообразието на хората ,живеещи в ЕС. Те доведоха до отстраняване на местната фондация за култура Светлана Куюмджиева.

 

Повечето данни са събрани от неправителствената организация “Действие”, която от ноември тази година ще ръководи системата за доклади към Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.