САЩ: Антирасистки протести на студенти и университетски преподаватели

През изминалата седмица студенти организираха събития за привличане на вниманието към расистки проблеми в няколко американски колежа. Това стана след протестите в университета в Мисури, стигнали до оставката на ректора му в понеделник, съобщава Ройтерс.

Скоро след като ректорът на университета в Мисури Тим Уолф, оповести, че ще напусне поста си на 09.11, повече от 1000 души се събраха на мирен митинг в афро-американския културен център на Йейлския университет, за да участват в т.нар. „Марш на…” в знак на солидарност с Мисури.

Демонстрантите пяха и скандираха за премахване на расизма в кампуса. Проблемът е на фокус в Йейл, откакто студентско братство не допусна чернокожи гости на парти по случай Хелоуин с аргумента, че ще бъдат допускани сами белокожи жени.

Планира се мирно шествие и в колежа в Итака. Студентска група, наречена „Цветнокожи в колежа в Итака”, обяви на своята Фейсбук страница, че планира мирна демонстрация за днес под надслов „за всички несправедливости, които понасят цветнокожите студенти в този и всички останали кампуси в страната”.  

Ректорът на колежа в Итака Том Рошон1 подобно на колегата си от Мисури, е обект на остри критики заради небрежното му отношение към расистки чувствителни инциденти в кампуса.

„След като президентът на университета в Мисури подаде оставка, настояваме Рошон да направи същото, защото е жизненоважно да се борим и срещу открития, и срещу прикрития расизъм във всички учебни заведения”, обяви групата във фейсбук страницата си, където 500 студенти са потвърдили участието си в демонстрацията.

Група преподаватели в университета в Мисури напуснаха часовете си във вторник, дори след оставката на Уолф.

„Подкрепям студентите, които са навън и се борят за расова справедливост в кампуса”, заяви Елиза Глик, асоцииран преподавател по английски и джендър изследвания в университета в Мисури, в имейл до Ройтерс. Тя не споменава колко преподаватели ще се присъединят към шествието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.