Анти-ваксърството по света и у нас

Анти-ваксърите залагат на паниката и страха и се мобилизират за борба срещу коронавирус-ваксините, както в Германия, Франция,Словакия, така и в България. В условията на сегашната пандемия те се мобилизират за борба с потенциалните нови ваксини срещу коронавируса. На многобройни сайтове в интернет се изказват всевъзможни твърдения, че гражданите били съзнателно мамени относно честотата и тежестта на страничните въздействия от ваксината. Настоящата ситуация подтикна много хора да повярват в конспиративни теории. Страхът от заразата накара мнозина да търсят алтернативни обяснения и теориите на антиваксърите бяха лесни за възприемане.

През лятото у нас се състоя първия голям митинг по повод Световния ден на пострадалите от ваксини. Пред Министерски съвет протестиращите поискаха създаването на обществен публичен регистър за нежелани реакции след ваксиниране, който да е лесно достъпен, както за родители, така и за лекари. Те се позоваха и на чл. 5 от Конвенцията за правата на човека, която постановява, че „всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразено съгласие.”

Днес след пристигането на ваксината Pfizer анти-ваксърите в България се увеличават. Кратко проучването на  Институт „РЕГО“ на тема „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид-19“, повече от половината от респондентите(56,3%)заявяват, че не биха се ваксинирали. Това са притеснителни данни за настроенията у българското население и e в рaзрeз c дългoгoдишнaтa и уcтoйчивa културa нa вaкcинирaнe в Бългaрия. Анти-ваксърите демонстрират характерни за мисленето им егоистични и направо анекдотични възгледи за здравето. Особено опасна е комбинацията от такъв „домашен“поглед над здравните проблеми и принципно недоверие към научните медицински достижения. Третата фаза от клиничните изследвания на новите ваксини, според тези хора, няма никаква доказателствена стойност.

Франция е световен шампион на анти-ваксърството.  Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу Covid-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на „световен шампион“ сред страните, чиито граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка. Кампанията за ваксинация съвсем наскоро започна, 40 процента от анкетираните французи биха се съгласили да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, според проучването на „Ипсос Глобъл Адвайзър“ в партньорство със Световния икономически форум.

Сред страните с най-малко желаещи да се ваксинират следват Япония (60 процента), Италия и Испания (62 процента) и Германия (65 процента).

По материали на чуждестранни и български медии

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.