Антисемитски плакат на “Атака” в София

Споделете статията:

Плакат на “Атака”. София, 10.09.2014 г.

Плакати на “Атака” с антисемитско съдържание са разлепени из София. За това съобщи Соломон Бали, президент на българския клон на еврейската организация „Б‘ней Б‘рит“ и член на изпълнителния комитет на „Б‘ней Б‘рит“ – Европа. Той изпрати на Marginalia снимка, направена преди два дни в района на Бизнес Парк София.

В горната част на плаката са изобразени кръстосани българското и руското знаме, а в центъра е емблемата на “Атака” с лозунга “Да си върнем България”. Отдолу голяма бяла ръка, стисната в юмрук, е стоварена върху главата на евреин, представен с голяма брада и еврейска звезда на челото. Ръцете на евреина са пъхнати в кукли-ръкавици. Едната кукла представлява американския президент Барак Обама с американското знаме пред себе си, който сочи нагоре. С лявата ръка евреинът държи кукла с фес, бяла брада, тъмна кожа и турското знаме, която сочи в обратната посока.

“Отчаянието на “Атака” ги връща при корените им – антисемитизма, който всички, които се ползваха от услугите им, се правеха, че не са забелязали, или обясняваха, че е изчезнал”, коментира Соломон Бали за Marginalia.

Волен Сидеров е автор на две книги, срещу чието преиздаване през 2010 еврейски интелектуалци и организации, както и БХК, протестираха – “Бумерангът на злото” (2002) и “Властта на мамона” (2004). В тях Волен Сидеров отхвърля Холокоста като измислица на американците и представя евреите като подстрекатели на войни в християнските страни, извършители на геноцид срещу православните народи и т.н.

Авторитетът на Волен Сидеров и на “Атака” рязко се срина по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Тогава “Атака” поддържаше правителството, в което участваше и партията, за която традиционно гласуват етническите турци и мюсюлманите в България – ДПС.

На изборите за Европейски парламент през май тази година “Атака” получи малко под три процента от гласовете на избирателите. Според изследването на агенция Алфа Рисърч* в началото на предизборната кампания за парламентарните избори на 5 октомври “Атака” запазва равнището на подкрепата си от европейските избори, което е под необходимата за влизане в парламента бариера от четири процента.

Източник: "Алфа Рисърч".
Източник: “Алфа Рисърч”.

 

* Изследването на Алфа Рисърч е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенцията, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 31.08 – 05.09. 2014 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи тази информация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.