Антонио Гутериш пред ООН: Дневният ред за човешките права губи почва и авторитаризмът е във възход

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш започна речта си пред сесията на Общото събрание на световната организация с думите, че светът „страда от тежка форма на „разстройство, свързано с дефицит на доверие“, предават  Dariknews и  Aktualno

В речта си при откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и „крехкото“ доверие в международните институции.

Гутериш е казал още, че демократичните принципи са „под обсада“.

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП.

Днес, с промени в баланса на властта, рискът от конфронтация може да се увеличи“, предупреди Гутериш. „Дневният ред за човешките права губи почва и „авторитаризмът е във възход“, каза той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.