Антонио Гутереш: Сексуалното насилие е заплаха за правото на живот и достойнство на всеки

„Сексуалното насилие е заплаха за правото на живот и достойнство на всеки индивид и за колективните мир и сигуност на човечеството.“ Това каза генералният секретар на ООН Антонио Гутереш в свое послание вчера, предадоха от организацията. Посланието беше по повод на Международния ден за премахване на сексуалното насилие по време на конфликти, който се отбелязва на 19 юни.

Гуереш отдаде почит на жените, момичетата, мъжете и момчетата, които са преживели сексуално насилие по време на конфликт, и потвърди „глобалния ангажимент за елиминиране на тази напаст“.

„Изнасилването и сексуалното насилие по време на конфликти са тактики на тероризма и войната, използвани стратегически за унижение, потъпкване и съсипване, и често в изпълнение на кампания за ентическо прочистване“, заяви генералният секретар на ООН в посланието си, и допълни: „Те не трябва никога да бъдат омаловажавани като неизбежен страничен ефект на войната“.

Тази година отбелязването на 19 юни минава под темата „Предотвратяване на престъпления, свързани със сексуалното насилие, посредством правосъдие и възпиране“.

Гутереш подчерта, че ООН „полага всички усилия да се справи с причините, предизвикващи свързано с конфликти сексуално насилие чрез използването на превантивна дипломация, насърчаването на изграждането на мир и развитие, поощряването на националното действие и прекратяването на дискриминацията, основана на пола.“ „Ние ще продължим да наблюдаваме, докладваме, осигуряваме грижа за оцелелите и няма да хабим сили в оказването на натиск извършителите да поемат отговорност“, каза още той.

19 юни е обявен за Международен ден за премахване на сексуалното насилие по време на конфликти от Генералната асамблея на ООН през юни 2015 г. Целта е да се обърне внимание на необходимостта да се спрат проявите на сексуално насилие, свърдани с конфликти, да се отдаде почит на жертвите и на оцелелите от сексуално насилие по света, както и всички онези, които са посветили и загубили гивота си, за да се изкоренят тези престъпления.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.