Апел към българския патриарх Неофит във връзка с фашисткия Луковмарш

Маргиналия получи днес петиция, подканваща да бъдат подкрепени нейните послания. Нейни автори са българска диаспора и приятели на България в целия свят. Апелът е адресиран до Патриарх Неофит. „Надявам се  – пише Деляна Симеонова – петицията да допринесе за спирането на този непоносим фашистки марш, сега и завинаги“

Ето текста:

Водени от обич към България и разтревожени от засилващите се прояви на расизъм, неофашизъм и ксенофобия в страната, обръщаме се към вас като духовен водач на нацията, чийто глас и позиция имат силно обществено влияние.

В този момент, човеконенавистническите идеологии от миналия век, причинили страдание на цял континент, за съжаление се опитват да се завърнат. Непознаващи ужаса на тази история, млади хора в България и в Европа се увличат по тях. През месец февруари в София, вече няколко години поред, се провежда шествие в чест на български фашистки генерал от 40-те години на миналия век. За съжаление, в държавното управление, отделни представители  и политически групи подкрепят този марш, а други го отминават с мълчание.

В историята на България, Българската Православната църква изиграва решаваща роля по време на Втората световна война, като изразява категорично противопоставяне на човеконенавистническата идеология на фашизма: “Въпросът за отношението ни към евреите е ясен”, завява официално митрополит Кирил през 1940 г. “Ние сме християни и като архиереи на св. Българска църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за равноценност на всички човеци пред Господа, без оглед на произход, раса и култура”.

 Вярваме, че вашата дума относно недопустимостта на всякакъв език, демонстрации и действия на омраза, която е дала положителен резултат в миналото, оценен от целия свят, ще има същата тежест и влияние и днес. Нека тя се чуе – чрез публично изявление, както и в ежедневната ви работа с общността, в защита на християнските принципи на любов, братство и взаимопомощ. Вярваме във вашата историческа роля за изграждане на по-добро настояще и бъдеще за всички – в България и по света, за бъдещите поколения.

Петицията е отворена за подписванеhttps:/https://www.change.org/p/an-appeal-to-the-bulgarian-patriarch-neophyte-in-relation-to-lukov-march-by-bulgarian-diaspora-and-friends

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.