Апел към МВР, КЗД, ДАЗД да предприемат необходимите мерки срещу разширяващия се расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и анти-циганизъм

Една от най-авторитетните неправителствени организации работеща от години с деца в неравностойно положение Амалипе събира подписи под петиция свързана с насилието над 15 годишния Стефан в Лясковец – виж тук.

„Изразяваме дълбокото си възмущение от расисткия побой и гаврата с 15-годишния Стефан Стефанов, случила се на 14 май в района на учебно заведение в град Лясковец. Тази гавра не е провокирана от нищо друго, освен от ромския произход на младежа. Подобно на побоя над Митко от село Овчеполци преди точно 4 години, това е престъпление от омраза и следва да получи колективен отпор от всички институции и цялото общество“, се казва в петицията. Инициаторите настояват органите на реда, Прокуратурата и Съдът да третират това престъпление като престъпление от омраза, а не по хулигански подбуди и да накажат виновните за него с цялата строгост на закона.

От ЦМЕДТ Амалипе апелират към всички български граждани да изразят категорично неприемане и отхвърляне на всякакви актове на расизъм и антициганизъм.

Ето пълния текст:

Отворено писмо до МЛАДЕН МАРИНОВ МИНИСТЪРА НА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДАНАИЛ КИРИЛОВ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

ИВАН ГЕШЕВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДОЦ.Д-Р АНА ДЖУМАЛИЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Д-Р ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАЗД

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НССЕИВ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Побоят над дете винаги е престъпление. Побоят над дете и гаврата с него заради етническия му произход е расизъм и престъпление срещу човечеството. Те не могат да бъдат описани по друг начин, без това да е съучастие. Изразяваме дълбокото си възмущение от расисткия побой и гаврата с 15-годишния Стефан Стефанов, случила се на 14 май в района на учебно заведение в град Лясковец. Тази гавра не е провокирана от нищо друго, освен от ромския произход на младежа. Подобно на побоя над Митко от село Овчеполци преди точно 4 години, това е престъпление от омраза и следва да получи колективен отпор от всички институции и цялото общество!

НАСТОЯВАМЕ:

  1. Органите на реда, Прокуратурата и Съдът да третират това престъпление като престъпление от омраза, а не по хулигански подбуди и да накажат виновните за него с цялата строгост на закона.
  2. Политиците от всички партии в политическия спектър да не подклаждат  расизма и антициганизма със своите действия и изказвания. Примери за последното са Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос … (добила популярност като Концепция срещу циганизацията) на Вицепремиера Каракачанов, изказвания на евродепутата Ангел Джамбазки и др. които следва да бъдат морално и юридически осъдени като недопустими и разрушаващи етническия мир.
  3. МОН, КЗД и всички ангажирани институции да предприемат необходимите мерки срещу разширяващия се расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и анти-циганизъм, за въвеждане на образование за толерантност и уважение към всички етноси.
  4. Апелираме към всички български граждани да изразят категорично неприемане и отхвърляне на всякакви актове на расизъм и антициганизъм! Нека покажем, че следваме принципите Българската конституция за равенство на всички български граждани!

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.