Депортация на майка на американски граждани и „нелегална мигрантка“ от САЩ

Гуадалупе Гарсия де Райос, майка без документи на две деца – американски граждани, беше арестувана на осми февруари Феникс, Аризона. На следващата сутрин жената е депортирана в Мексико, съобщиха от „Хюман райтс уоч“ (ХРУ). По данни на организацията жената не само никога не се е крила, ами всяка от последните осем години е влизала в имиграционната служба, за да се регистрира. Според ХРУ тя е депортирана поради новите политики на администрацията на президента Доналд Тръмп в областта на имиграцията.

Гарсия де Райос е арестувана през 2008 г. на работното си място по време на акция за откриване на работници без документи или с фалшиви документи. Федерален съдия по-късно отсъжда, че шерифският отдел е извършил незаконно расистко профилиране; друг федерален съдия забрани на щата Аризона да повдига обвинения за кражба на самоличност срещу хора, които търсят работа с фалшиви документи. Въпреки това Гарсия де Райос, заедно с хиляди други, е обвинена в измама. Докато останалите са депортирани, общността на Гарсия де Райос я подкрепи и тя получи възможност да остане в САЩ по време на управлението на Обама.

Хаосът в резултат от Указа на президента Тръмп за бежанците и влизането на хора от седем мюсюлмански държави отклонява вниманието от изключително вредните наредби, подписани от него няколко дни по-рано и свързани с имиграционните условия, смятат от ХРУ. Според организацията арестът и депортацията на Гарсия де Райос представляват безразборно етикетиране на имигрантите като престъпници; милиони разбити и разделени семейства; както и общности, претърпели сериозен разрив след загубата на работници, данъкоплатци и собственици на имоти.

Общността на Гарсия Райос и този път не я изоставя – 200 души излизат на протест, а седем са арестувани в опит да блокират микробуса, който я превозва. Местни и щатски лидери в страната трябва ясно да заявят, че няма да приемат реториката на Тръмп за „имигрантите престъпници”. От ХРУ предлагат да се създадат програми като „Нюйоркския проект за събиране на имигрантски семейства”, който осигурява правно представяне на всички имигранти при депортационни процедури, независимо дали имат присъди за измама като Гарсия де Райос. Да засили политиката на даване на убежище, според която местната изпълнителна власт не се меси във федералните имиграционни въпроси в името на защитата на обществената безопасност, призовава правозащитната организация.

Една от идеите на Тръмп, за чието реализиране той настоява, е да се издигне стена по протежението на границата между САЩ и Мексико, за да се спре нерегулираната миграция оттам, и стената да бъде платена от мексиканския народ. Той предложи мексиканските стоки да се обложат с високо мито, за да се финансира стената. Според критици на идеята митото ще бъде платено всъщност от американския народ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.