Арестуваха 400 души в Хага заради протест за мерките срещу COVID-19

Властите в Хага арестуваха близо 400 души, които са протестирали срещу мерките за ограничаване на коронавируса, информира dnes.bg.

След появата на футболни фенове, мирният протест прераснал в насилие. Те влязоха в сблъсъци с полицаи близо до централната железопътна гара, засипвайки ги с камъни и димки. За да бъде разпръсната тълпата се наложи да се включат конни полицаи и да се използва водно оръдие.

Кмета на Хага първоначално беше забранил демонстрацията, но вчера разреши да се проведе кратък протест, понеже се оказа, че са се явили по-малко хора, отколкото се очакваше миналата седмица. Организаторите на протеста твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен.

В Туитър полицията съобщи, че около 400 души са били задържани през деня, но повечето след това са освободени. Общината посочи, че футболни фенове и други групи са дошли в града от цяла Нидерландия.

„Това няма нищо общо с демонстриране или свобода на изразяване. Тази група умишлено целеше да наруши обществения ред“, коментира кметът на Хага Йохан Ремкес, цитиран от Асошийтед прес.

7

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.