Арестуваха още един по случая с българския камион и 39-те мъртви виетнамски граждани

Ронан Хюз, издирван във връзка със смъртта на 39 души в камион с българска регистрация в графство Есекс, беше арестуван и обвинен в убийство. 40-годишният Хюз беше задържан в Ирландия след издадена заповед от европейските власти и ще се яви в съд в Дъблин във вторник, съобщи есекската полиция. Информацията е на БНР.

Камионът с мъртви 39 виетнамски граждани, сред които 10 тийнейджъри, беше открит в промишлен комплекс в Грейс малко след пристигането му с ферибот от белгийското пристанище Зебрюге на 23 октомври миналата година. Жертвите били открити в хладилното отделение и вероятно са починали от премръзване като част от едно от най-големите разследвания за убийство в британската истори. Шофьорът – 25-годишен гражданин на Северна Ирландия – Мо Робинсън  бе арестуван и обвинен за убийство.

Тир-ът е регистриран на фирма, собственост на ирландска гражданка, но от 2017-та не е влизал в България. Жертвите вероятно са починали от измръзване.

Камионът с телата на 38 възрастни и един тийнейджър е бил намерен в графство Есекс, Източна Англия, в индустриален парк.Според британски експерти, камионът е избрал странен маршрут, за да не е бъде проверяван. Той се е качил на ферибот от малко пристанище във Франция за Ирландия. Ирландски медии твърдят, че контейнерът с телата е бил закачен към камиона в Белфаст, Северна Ирландия. След това се отправил обратно към ирландската столица Дъблин, откъдето се е качил отново на ферибот за Великобритания и тръгнал към Есекс

Общо по случая досега са арестувани 5 души сред които шофьорът на камиона Морис Робинсън, който се призна за виновен по 39 обвинения в убийство. Срещу всички са повдигнати обвинения в убийство,трафик на хора и съдействие в нелегална имиграция.

От британската полиция съобщиха, че британските органи са работили в това безпрецедентно голямо разследване и операция съвместно с колеги от Ирландия, Северна Ирландия, Франция, Белгия, Холандия, България, Германия и Виетнам.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.