Арестувани турски политици и активисти

Споделете статията:

Съд в Анкара е наредил задържането на 17 настоящи и бивши политици и правителствени представители от опозиционната Народна демократична партия, и е наложил условия за съдебен контрол на трима други, освободени от надзор, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Съдът постановява арестите в контекста на продължаващо разследване на участието на партията в стигналите до насилие протести през 2014 г. Волята на турското правителство да хвърля в затвора, за да ограничава правото на политическо сдружение и да смаже една опозиционна партия, е пореден притеснителен знак за ерозията на правата и върховенството на закона в Турция.

„Задържането на политици от партия, която е спечелила почти 12 процента от вота в общите избори от 2018 г., е част от политиката на турското правителство да криминализира политическата опозиция,” каза Том Портиъс, заместник програмен директор на ХРУ. „Последните няколко години доказват, че турските съдилища твърде бързо изпълняват желанията на правителството, и това е най-скорошният пример.”

Полицията арестува политиците и официалните представители на 25 септември, 2020 г., във връзка с разследване на анкарски прокурор на участието им в протестите в южна Турция, които стигнаха до насилие и доведоха до смъртта на най-малко 37 души. Демонстрациите между 06 и 08 октомври, 2014 г., са реакция срещу политиката на турското правителство по време на окупацията на ИДЛИБ на северносирийския град Кобане и започват като израз на солидарност с кюрдите там. В поредица от свои изказвания правителството държи Народната демократична партия отговорна за смъртните случаи.

Повече от 20 души, обвинени в настоящото дело, през онзи период са били членове на централния изпълнителен комитет на НДП, основният й орган за взимане на решения. Разследването на анкарския прокурор ги обвинява в опит да сринат единството на държавата, членство във въоръжената Кюрдистанска народна партия и извършването на дейности от нейно име, като разпространяване на терористична пропаганда, подбуждане и възхвала на криминална дейност, както и подбуждането към убийства.

Наказанието при присъда за опит за сриване на единството на държавата (сепаратизъм), е доживотен затвор, без право на обжалване. Доказателствата, с които прокуратурата разполага до момента срещу 20-те обвинени, се изразява в постовете на партията в Туитър, с които призовават хората да се присъединят към демонстрациите от октомври 2014 г. Според прокурора те доказват, че партията действа според нарежданията на КНП.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.