Арменската общност протестира срещу военните действия в Нагорни Карабах

Арменци излязоха на протест пред посолството на Азербайджан. Те искат военните действия в Нагорни Карабах да спрат, а територията да бъде обявена за независима.

„Нашият протест е да се спрат военните действия, лесно е да се прави война с децата на чужди хора, не искаме да има жертви от нито една страна. Аз нямам толкова близки и роднини в Армения, но съм майка и ако имах и 10 сина, на която и страна да съм в този конфликт, нямаше да искам да умират там”, заяви Меги Нурикян пред Нова телевизия.

Други двама от протестиращите пред посолството коментираха пред БНР:

„След 11 дена бойни действия и няколко много страшни нападения над мирни жители, разбити църкви, много разбити къщи, множество цивилни жертви,  всички ние казваме само едно, редно е светът да спази своята дума и да признае независимостта на Карабах“.

„Казвам се Айтор Ацинян. Тука от всички точки на България, от цяла България са събрани арменци с една единствена цел да поддържат нашата родина и да покажем, че сме истински патриоти, да покажем на нашите войници, които в момента отдават живота си на границата, че сме заедно с тях, че правим всичко възможно, макар и в чужбина, да им помогнем с каквото можем“.

„Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, но Баку няма  контрол над нея. Там живеят арменци, които обявиха независимост на непризнатата Република Арцах. „Арцах винаги е била арменска земя. Може да се фалшифицира всичко, но историята не може, защото има народ, който я помни”, твърди Сергей.

„Азербайджан отказва тези преговори, не иска да признае референдума  и иска да прочисти териториите, които са населени с арменци”, категорична е Меги Балян Нурикян.

В писмо от посолството на Азербайджан определиха действията на арменците като провокация. Твърдят, че зад протеста днес стои арменското посолство. В позицията се казва още, че  „контранастъплението, започнато от азербайджанските въоръжени сили на 27 септември 2020 г., се извършва в международните граници на Азербайджан и има за цел да защити суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.