Арменци даряват паметник на Левски за Деня на Независимостта

Паметник на Васил Левски беше издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Монтажът беше преди ден, а днес предстои официалното му откриване. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация. Общата височина на паметника ще е около четири метра.

Инициативата за направата на паметника на Апостола на свободата е на Арутюн Овсепян,председател на Съюза на арменците в България. Овсепян идва в България, за да учи право в СУ“св.Климент Охридски“. По негова инициатива у нас вече има открити и други паметници. Сред тях е паметникът на генерал Андраник Озанян в квартал Галата, на чието откриване през 2011 г. се събраха стотици варненци и гости на града. Храбрият офицер и щедър благодетел, който оставя трайни следи в историята на Армения и България.

Ликовете на Васил Левски и генерал Озанян като бележити национални герои на България и Армения са част от логото на Съюза на Арменците в България.

А през 2006 г. в центъра на Варна, в градинката пред Регионалния исторически музей, беше открит паметник, посветен на арменския геноцид. Паметникът беше проектиран, създаден и изграден на мястото му главно с усилията и средствата на братя Овсепян.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.