Атаки от Русия оставят 500 мъртви цивилни в Сирия

Най-малко 544 цивилни са били убити и над 2000 души са били ранени откакто преди два месеца започват предвожданите от Русия атаки над последния бунтовнически бастион в северозападна Сирия, обявиха правозащитни организации и спасители според съобщението на Ройтерс.

Руските самолети се присъединяват към сирийската армия на 26.04 в най-голямата офанзива срещу държаната от бунтовниците провинция Идлиб и съседната й провинция Хама. Това се случва по време на най-голямата ескалация във войната между сирийския президент Башар ал Асад и враговете му от миналото лято.

Сирийската мрежа за човешки права, която следи за жертви и информира различни агенции на ООН, заяви, че по време на стотиците атаки, извършени от руските самолети, са били убити 544 цивилни, сред които 130 деца. Други 2117 души са били ранени.

„Руската армия и нейният сирийски съюзник умишлено се целят в цивилни, като отбелязваме рекорден брой бомбардирани медицински заведения,” заяви пред Ройтерс Абдул Гани, председател на Сирийската мрежа за човешки права.

Русия отрича самолетите й да са се целили безразборно в цивилни зони с касетъчни муниции и запалителни оръжия, които според жителите в опозиционните области са били предназначени да парализират всекидневния живот.

Москва твърди, че силите й, заедно с тези на сирийската армия, отблъскват терористични атаки на бойци от ал Кайда, които нападат населени и държани от правителството територии. Освен това обвинява бунтовниците, че са нарушили договореното миналата година примирие между Турция и Русия.

Според свидетели, жители и спасители, по време на двумесечната кампания на Русия са били използвани оръжия за масово поразяване, които са оставили десетки села и градове в руини. Според ООН най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят убежище в зони по-близки до границата с Турция.

„ Цели села и градове бяха обезлюдени”, заяви намиращият се в Идлиб говорител на Гражданската защита, Ахмад ал Шейко. Той добавя, че това е най-унищожителната кампания срещу провинцията откакто тя изцяло попада под властта на опозицията през 2015 г.

В петък, 05.07, в селото Мамбил в западната част на провинция Идлиб, са били убити 15 души, включително и деца, след като хеликоптери на сирийската армия са бомбардирали цивилен квартал, огласяват организацията за гражданска защита и свидетели.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.