Атанас Чобанов: „Репортери без граница“ ще отразят действията на прокуратурата срещу мен

„На 07.09 ще има комюнике на Репортери без граници.“ Това заяви Атанас Чобанов пред „Маргиналия“ във връзка с действията на прокуратурата срещу него.

Срещу главния редактор нa сайта „Биволь“ Атанас Чобанов е образувано досъдебно производство за набеждаване. Това е станало след сигнал на бившия министър на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски“ Иван Данов. Новината бе съобщена от „Биволъ“ във facebook, а бе разпространена от „Капитал“ и Mediapool.

Обикновено в такива случаи набеденият завежда частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. В случая не е ясно защо се е намесила и прокуратурата, пише Mediapool.

„Два пъти ме викат на разпит. Първият път през април в рамките на предварителна проверка, изрично казах, че стоя зад мнението си и съм убеден, че Данов е извършил престъпление като е подавал неверни декларации. Освен това е излъгал прокуратурата, че не е ползвал парите от сметката, а е теглил редовно от тях. И след всичко това да образуват досъдебно по този член, това означава поръчка, няма друго обяснение”, каза още Чобанов пред „Маргиналия“.

През юни 2013 година „Биволъ“ разкри, че от септември 2004 до май 2005 Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване, чиито констатации министърът категорично отхвърля.

Това е поредният случай, в който прокуратурата се изправя срещу медии и журналисти след избирането на Сотир Цацаров за ръководител на държавното обвинение. Още в началото на мандата си той разпореди проверка срещу журналист от „Mediapool“ заради разкрит от него случай на незаконно подслушване. Впоследствие държавното обвинение образува половин дузина предварителни проверки или досъдебни производства, по които журналисти и редактори са привиквани за да дават обяснения за източниците си на информация. После започна цялостна данъчна ревизия и прокурорски проверки в “Икономедия“. Само преди месец бяха активизирани стари дела срещу издателя на “Клуб Z“.

Според “Биволь“ целта на прокурорската акция е “сплашване, тормоз, призовки и разпити…“, а резултатът също е ясен: „Опозоряване и международно бламиране на корумпираната институция, предвождана от компрометирания и държан в зависимост от Пеевски главен прокурор – Сотир Цацаров“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.