Атеисти в България плануват да видят прогресивния папа Франциск по време на посещението му

На Разпети петък пред 15 хиляди събрани  около Колизея – място, където много ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя, Папа Франциск говори за „кръста на малките, наранени в тяхната невинност и чистота“, предаде ДПА.

Папата изброи няколко други съвременни страдалци, чието тежко положение сравни с това на Исус. Сред тях той отдели специално място на мигрантите, „които намират вратите затворени поради страх и сърцата заключени заради политически сметки.

У нас стотици атеисти възнамеряват да отидат да чуят Светия отец по време на посещението му в България.

Пред Маргиналия Таня Димитрова от Научно списание за деца обяснява защо:

„С настъпването на католическия Великден, се замислям за посещението на папа Франциск в България планувано за 5-7 Май.

Бих казала, че папа Франциск е любимият ми папа, но това не е кой-знае какъв комплимент. Не е трудно да си най-добър в поредица от мъже предвождали последователите си в завоевателни войни към Близкия Изток, Инквизицията и дискриминация срещу хора с алтернативна сексуалност.

По-правилно би било да кажа, че папа Франсицк ми е любимият съвременен общественик. Малко са хората в толкова високопоставени позиции, които така директно говорят за екологичната криза, за несправедливостта в икономическото неравенство и срещу консуматорството.

Ето няколко конкретни неща, заради които го харесвам:

  • В традиционна церемония скоро след избирането му, папата мие краката на 12 затворници. Но за първи път в историята на католическата църква, той включва включва жени и мюсюлмани в тази група . На 76 годишна възраст, той отива в затвора им в Рим, коленичи пред всеки един от тях, измива краката им и ги целува.
  • През 2015, папа Франциск издава Laudato si – 184-страничен документ, в който критикува консуматорското поведение на хората, злоупотребата с природни ресурси и призовава за спешни политически и икономически мерки срещу глобалните климатични промени .
  • Една от най-често повдиганите теми от този папа е бедността. Той призовава за глобална финансова реформа на базата на етични принципи и равноправност между хората, наричайки неолибералния икономически модел “идолопоклонничество пред парите” .
  • Въпреки, че не е променил принципната позицията на католическата църква по отношение на гей браковете, папа Франциск казва, че хомосексуалността не е грях. “Ако някой човек е хомосексуален и търси Бог и има добри намерения, кой съм аз да го съдя?”
  • През 2017 в радиоадрес от Ватикана, папата призовава за край на етническото насилие срещу мюсюлманското малцинство Рохингя в Бурма.
  • След зловеща терористична атака срещу католическа църква във Франция, в която двама последователи на ИДИЛ прерязват гърлото на свещеника, папата казва “Не е правилно да идентифицираме исляма с насилие. Това просто не е вярно. Във всяка религия има фундаменталисти. А какво да кажем за членовете на италианската мафия? Те са кръстени католици. Ако говорим за ‘ислямско насилие’, трябва да говорил и за ‘католическо насилие’.”
  • Папа Франциск дава TED реч, в която призовава за … можете и сами да си представите. Гледайте я дори на български .

 

Защо ли този папа е толкова прогресивен? Дали заради научното образование, което е получил преди ординацията си ? Дали понеже е от Латинска Америка – един от по-социал-прогресивните краища на света? Каквато и да е причината, този човек достига дори до сърцата на учени атеисти като мен. Не бих пропуснала да го видя в София и да чуя какво ще каже.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.