Австралийската полиция действа със сурови мерки по време на Ковид-19

Полицията в австралийския щат Виктория е използвала сурови и крайни мерки по време на карантината срещу Ковид-19, които застрашават основни човешки права, съобщи Хюман Райтс Уоч. Парламентът на щата трябва да отхвърли нов опит за увеличаване на полицейските правомощия.

По време на пандемията полицията на Виктория е прибягвала до злоупотребяващи практики, които предизвикват загриженост за спазването на човешките права. Премиерът Даниел Андрюс обяви, че налагането на полицейски час е необходимо, за да се даде на изпълнителната власт „най-лесния набор от правила за прилагане”. Той потвърди, че полицейският час ще остане в сила, „защото не става въпрос за човешки права, а за човешкия живот”. Закон, приет от долната камера на Виктория, увеличава правомощията за арестуване на хора по време на пандемичната криза.

„По време на пандемия правата трябва да бъдат пазени и защитавани, не пренебрегвани”, напомни Илейн Пиърсън, директор на австралийския отдел на ХРУ. „Няколко скорошни инцидента предизвикват сериозна загриженост, че полицията на щата Виктория предприема крайни и непропорционални действия срещу заподозрени нарушители на карантината.”

Метрополитенът Мелбърн е под стриктна втора карантина от първата седмица на август, с полицейски час от 21.00ч. до 5.00ч. На жителите им е позволено да напускат домовете си в радиус от пет километра за ограничено време, за пазар, медицински грижи, упражнения или за да бъдат на работа, която изисква разрешителни. Виктория е преживяла сериозен бум на Ковид-19 след лошо осъществена карантина в хотел през май. Общият брой заразени до 22 септември е 20 076, със 766 смъртни случаи. Повечето от тях са от втората вълна, довела до втората карантина и засегнала най-вече пациенти в домове за стари хора.

На 02.09, в Баларат, е заснет полицейския арест на бременна жена, по обвинение за организиране на протест срещу карантината във Фейсбук. Според противоепидемичните наредби във Виктория са забранени събиранията, но арестът, слагането на белезници и отвеждането на някого в полицията само заради планирането на протест изглежда непропорционална реакция. Полицаите слагат белезниците на жената пред децата й и не обръщат внимание на предложението й да изтрие поста. След случилото се те настояват, че действията им са пропорционални. Случаят ще бъде разгледан в съда през януари 2021 г.

Друг пример е на туземен мъж, който бил арестуван на път за работа, в 5.30 ч., на 03.09. Той твърди, че полицаите го нападали и обиждали на расова основа. Според тях той не спрял, когато поискали разрешителното му. Няма независим запис на случилото се, тъй като полицаите не били включили камерите си. Работодателите на мъжа смятат да подадат жалба в Антикорупционната комисия за независимо разглеждане на случилото се. Според полицията нивото на използваната сила било приемливо.

Според международното хуманитарно право, в контекста на заплаха за общественото здраве, някои ограничения могат да бъдат оправдани. Но те трябва да имат правна основа, да бъдат абсолютно необходими, да не бъдат произволни и дискриминиращи, да са с ограничена продължителност, да съблюдават човешкото достойнство, да са прозрачни и пропорционални.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.