Австралийски независим политик смята да „свали” министрите, които се провалят по отношение на климата

Оливър Йейтс, син на либерален австралийски политик, възнамерява да вземе мястото на Джош Фрайдънбърг, някога заемано от Робърт Мензи. Смята да го постигне с кандидатура като независим политик, за да започне мощна кампания за борба с климатичните промени, която ще бъде подкрепена от хиляди хора не само в Австралия, но и по света, съобщава Гардиън.

Бившият банкер и председател на корпорация за финансиране на чиста енергия твърди, че предизвикателствата на климатичните промени вече са толкова сериозни и притискащи, че гражданите трябва да „махат” министрите си на екологията, когато са заели длъжността, но не успяват да защитят околната среда и климата.

„Искам глобално да държа отговорни министрите, които са пренебрегнали задълженията си към околната среда,” казва Йейтс пред Гардиън.

„Искам това да бъде глобална кампания, в която хората свалят министрите си, ако тях не ги е грижа за околната среда, защото е ясно, че това се случва в целия свят, а гражданите не напредват в борбата си. Всички сме се пробвали като бизнесмени. Бяхме добри и управлявахме позициите си, но това е сериозно. Един наистина сериозен въпрос, на който трябва да обърнем внимание.”

Йейтс смята, че хората вече твърдо страдат от статуквото и са отворени към нови форми на политическо представяне. „Не мисля, че можем да кажем, че начинът по който са действали в миналото правителството или парламентът, е начинът по който ще продължат да го правят и оттук нататък. Това е твърдо убеждение.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.