Австралия: Премиерът отказва да се разшири разследването за изтезанията над деца

Споделете статията:

Разследването на изтезанията над задържани деца да се ограничи само до Северната територия. В противен случай то може да отнеме години, заяви премиерът на Австралия Малкълм Търнбул, цитиран от “Гардиън”. Другите щати и територии на страната могат да проведат собствени разследвания, стига да искат, каза още той.

Кралската комисия, която в четвъртък беше сезирана след разкриването на случаи на насилие над непълнолетни в центъра за задържане “Дон Дейл”, ще разследва цялата система за задържане на непълнолетни в Северната територия.

Изтезанията над деца в “Дон Дейл” бяха сравнени с жестокостите в лагерите в Абу Гариб и Гуантанамо. Миналата седмица беше разпространен видеозапис, на който се вижда как 17-годишен младеж е вързан на стол за усмиряване, а на главата му е сложена качулка. Има записи, от които става ясно, че срещу децата се употребява сълзотворен газ, а някои се държат вързани с часове. “Усмирителните столове” са одобрени от администрацията на дома като ограничителни средства.

В началото на тази седмица Търбул заяви, че Австралия вече ще задържа осъдените за тероризъм за неограничено време – дори след изтичането на присъдите им.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.