Австрийският конституционен съд обяви за дискриминация забраната момичета – мюсюлманки да носят забрадки

Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка от момичета на възраст до 10 години в училище, е дискриминационен, като отмени мярката, въведена от управляващите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Законът не споменаваше конкретно забрадките, а забраняваше „религиозно облекло, свързано с покриването на главата“. Съдът обаче прецени, че забраната явно е насочена срещу мюсюлманските забрадки.

Селективната забрана се отнася изключително до ученичките-мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици“, каза председателят на съда Кристоф Грабенвартер.

Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите Зелени, но коалиционното им споразумение включва много политики,въведени по времето на коалицията с Партията на свободата, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.

Структурата, която официално представлява мюсюлманите в Австрия, Общността на ислямската вяра, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението.
„Осигуряването на равни възможности и самоопределение за момичетата и жените в нашето общество не се постига със забрани“, се казва в изявление на организацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.