Австрия за пръв път допуска лявата партия “Зелените” във властта, създават министерство на интеграцията

Споделете статията:

Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц постигна коалиционно споразумение със “Зелените”, за да осигури своето връщане на канцлерския пост и да включи тази лява партия за пръв път във властта. Това съобщава говорителка на “Зелените” и близък до преговорите източник, цитирани от Ройтерс.

Курц ще задържи новото министерство на труда и семейните въпроси, а “Зелените” – правосъдното ведомство. Ще бъде създадено ново министерство на интеграцията, оглавявано от Зузане Рааб, която е приближена на Курц.

На левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите, предаде БНР.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37,5 на сто от гласовете. Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите “Зелените” се класираха четвърти с 13,9 процент

Според ДПА, цитирана от БТА, кандидатите за главните постове в правителството ще бъдат уточнявани през следващите дни, като АНП ще поеме новото министерство на труда и семейните въпроси, а “Зелените” – правосъдното ведомство.

На левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите.

Това ще бъде първото правителство на Австрия между консерватори и “Зелени” на федерално ниво, отбелязват агенциите. Зелените досега не са били във федерално правителство.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37.5 на сто от гласовете. Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите “Зелените” се класираха четвърти с 13.9 процента.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.