Австрия за пръв път допуска лявата партия „Зелените“ във властта, създават министерство на интеграцията

Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц постигна коалиционно споразумение със „Зелените“, за да осигури своето връщане на канцлерския пост и да включи тази лява партия за пръв път във властта. Това съобщава говорителка на „Зелените“ и близък до преговорите източник, цитирани от Ройтерс.

Курц ще задържи новото министерство на труда и семейните въпроси, а „Зелените“ – правосъдното ведомство. Ще бъде създадено ново министерство на интеграцията, оглавявано от Зузане Рааб, която е приближена на Курц.

На левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите, предаде БНР.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37,5 на сто от гласовете. Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите „Зелените“ се класираха четвърти с 13,9 процент

Според ДПА, цитирана от БТА, кандидатите за главните постове в правителството ще бъдат уточнявани през следващите дни, като АНП ще поеме новото министерство на труда и семейните въпроси, а „Зелените“ – правосъдното ведомство.

На левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите.

Това ще бъде първото правителство на Австрия между консерватори и „Зелени“ на федерално ниво, отбелязват агенциите. Зелените досега не са били във федерално правителство.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37.5 на сто от гласовете. Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите „Зелените“ се класираха четвърти с 13.9 процента.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.