Светла Енчева получи награда за гражданска позиция, провокираща дебат

Награда в категорията „Гражданска позиция, провокираща дебат“, получи авторката на Marginalia Светла Енчева снощи. Това стана на връчването на десетите годишни награди за най-успешна дарителска кампания „Заедно“, организирани от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Отличието е за статията на Светла Енчева „Защитата на човешките права не е…“, публикувана в Marginalia миналото лято, в която тя прави разграничения между защитата на човешките права, от една страна, и дарителството и доброволчеството, от друга. В тази категория наградата се връчва, без да има състезание между различни номинации.

Журито на наградите „Заедно“ е 9-членно. Негов председател е Омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Членове са: Иван Иванов, заместник-председател на Народното събрание; Владимир Йончев, Главен редактор OFFNews.bg; Анелия Мирчева, мениджър „Маркетингови комуникации и управление на отношенията с клиенти“ в „Аксес Файненс“; Симона Чаръкчиева, съветник корпоративна социална отговорност във VIVACOM; Мария Чернева, журналист от БНТ; Йордан Матеев, главен редактор на списание „Форбс България“; д-р Росица Врабевска, член на Консултативния съвет на „Фондация Българска Памет“ и Доника Ризова, PR на Bulgraia On Air и автор на предаването „Mедиите ON AIR”. Медийни партньори на събитието са Bulagria on air, OFFNews.bg и NGOinfo.bg. Церемонията се реализира с подкрепата на Vivacom Fund и Фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

Наградите се изразяват в грамоти, както и ръчно изработени от художника Николай Табаков лампи.

В категорията „Най-добра кампания“ беше наградена кампанията „С тениска на бала“ на Столичната организация на БЧК и МОТО ПФОЕ. За „най-добра неправителствена организация“ журито избра „Тази Коледа чудесата правите вие“ на Фондация „За нашите деца“. Отличието за най-ефективна кампания получи кампанията „Да спасим читалище Родина“ на сдружението „Българска асоциация на застрахователните брокери“. За „най-добро сътрудничество между бизнес и НПО“ беше наградена съвместната инициатива „Подкрепи семейство“ на Фондация „Карин дом“ и Societe Generale Експресбанк. Приза „Индивидуален дарител с кауза“ получи Красимира Чекова за кампанията „Стара Загора – най-спортният град“.

Бяха връчени и награди за медии и журналисти, отразяващи темата за дарителството. Отличената медия беше Bulgraia On Air, а призове за журналисти получиха Полина Паунова и Иван Бедров. Награди получиха и журналистите, ангажирани с работата на Обществения съвет на кампанията „Заедно в бедствието“ по повод на наводненията миналата година.

Това е второто отличие за Светла Енчева. В началото на 2012 г. тя подели с Нева Мичева първото място в класацията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България в категорията “Материали, отразяващи оригинални теми извън медийното внимание” „за неуморното й отстояване на лична гражданска позиция и текстовете в нейния „Неуютен блог“ по проблемите на бежанците и чужденците без легален статут в България“. Класацията на АЕЖ няма материално изражение и церемонии за връчване на награди.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.