Автор на „Маргиналия“ е в класацията на „Литературен вестник“ за книга на годината

 

„Объркани в болката“ на Румен Петров е отличена  като „Книга на годината“ от авторитетното жури на „Литературен вестник“! Сред авторите на 13-те други класирани творби са Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Жак Дерида, Ане Франк, Дилън Томас. Издателство „Парадокс“ също допринесе за елегантното оформление на отличената книга.

Една гневна научна книга  за връхлитащото ни отвсякъде социално травматизиране“, беше написал отишлия си без време Емил Коен. Част от съдържанието на „Объркани в болката“ получи първата си публикация в нашия сайт във вид на статии. Това никак не е случайно. Защото текстовете на Румен Петров, макар да са посветени на академичния проблем за социалната травма, имат в себе си много голям правозащитен заряд. Той се крие както в предмета на изследванията му – социалната травма, която задължително минава през накърняване на достойнството на травмираните (нали не сме забравили, че всяко нарушение на човешките права е неразривно свързано с уронване на достойнството на жертвите?), така и в уникалния начин, по който той подхожда към него – чрез дълбоко етическо съпричастие към тях, чрез, ако щете, угризения на съвестта, че може да направи само толкова, колкото прави, за да се справи с необозримото множество от травми, връхлитащи така наречените уязвими групи, се казва още в рецензията.

Един от изводите на книгата “Объркани в болката“ е, че всеки от нас, във всеки момент е потенциална или реална жертва на социалнопсихологическа травма и пак всеки от нас може да се окаже и нерядко се оказва в ролята на насилник, на човек, който травматизира ближните си.

Румен Петров е социален психолог, притежаващ удивително тънка рефлексия. Той предизвика обичайния език на нашия сайт с въвеждане на натоварената с много смисли дума „травма“. За което му благодарим.

От 26 ноември 2018 г. Румен е член на Сдружение Маргиналия. Гордеем се с него!

Честито, Румене от екипа ни!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.