Авторката на „Планината Броукбек”: Това е история за хомофобията, не за каубои

Споделете статията:

Авторката на разказа „Планината Броукбек” Ани Пру изрази разочарование от интерпретациите на едноименния филм. Това тя направи в интервю пред изданието “Перис Ривю”. Писателката открито заяви, че предпочита да не е писала историята, лентата по която спечели “Оскар”.

Пру написа разказа си през 1997 г., а през 2005 той беше адаптиран и пресъздаден в популярния филм с Хийт Леджър и Джейк Джилънхол.

Според авторката филмът по нейния разказ е бил напълно неразбран, което тя намира за по-непоносимо от обичайните негативни и осъдителни реакции. Един от основните проблеми, според нея, е, че масовият читател на драматичната история иска тя непременно да завърши с хепи енд.

“Мисля, че е важно да се остави място в една история читателите да я допълнят със собствения си опит, но за нещастие аудиторията, която филмът докосна най-силно, има твърде развита фантазия”, сподели Пру. “Много мъже решиха, че историята трябва да има щастлив край… Те не могат да понесат начина, по който тя свършва – просто не могат да го издържат. Затова я дописват, като включват всевъзможни гаджета и нови любовници след убийството на Джак. А това просто ме побърква.”

Авторката на “Планината Броукбек” подчерта, че е нямала такъв проблем с нищо друго, което е писала. “Хората възприеха това като история за двама каубои. Но тя никога не е била за двама каубои”, заяви тя. “Те не могат да разберат, че историята не е за Джак и Енис. Тя е за хомофобията, за социалната ситуация, за мястото, за определен манталитет и морал”, допълни Ани Пру.

Писателката разказа, че е получила много предложения да пренапише разказа си, и всичките започвали с “Аз не съм гей, но…” “Изводът е, че понеже са мъже, те разбират много по-добре как тези хора биха постъпили. И може би е така. Но това не е моята история.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.