Автошествие срещу 44 бездомни лица от кризисния център в „Захарна фабрика,“не се интегрирали

Споделете статията:

С автошествие в 16.30 часа жители на столичния квартал „Захарна фабрика“ излизат на пореден протест с искане да бъде преместен от квартала им Кризисният център за настаняване на бездомни хора, съобщи БНР.

Шествието  ще тръгне от Общината в „Илинден“ и ще спре пред сградата на Столична община. Протестиращите припомнят, че през декември миналата година от кметството са обещали кризисният център да бъде преместен.“Той пак да работи като такъв, но да приютява хора, които имат по-голяма нужда и оценяват самата помощ – като жени, жертви на насилие, като старчески дом, като дом за рехабилитация. Въпросът е контингентът да се смени. Третото ни искане е просто да се довърши това, което кметът е започнал – да се бутне гетото“

Маргиналия писа – виж тук – за негодуванието на жителите на столичния квартал „Захарна фабрика“. За тях е проблем, че приютените там хора не се интегрират и не дават добър пример на околните.

От Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столичната община обясняват: „Мислим за поетапно търсене на възможности за изместване на социалните услуги. Общината търси възможности в тази посока за разрешаване на проблема“. Дирекцията гарантира, че хората, които са настанени в Кризисния център, са тествани и няма положителни резултати за Covid-19. От въвеждането на извънредното положение в страната на 13-и март те са абсолютно затворени в социалния център:

„На всички са предоставени необходимите им за ежедневието хранителни продукти и лекарства, както и всякакви средства от първа необходимост. Така че те не излизат извън територията на Кризисния център. Те са свободни граждани, но предвид ситуацията, за тях положихме всички грижи да се чувстват добре вътре. Когато на някой от тях им се наложи да излезе от Кризисния център, той е придружен от служител от центъра. В момента са настанени 44 бездомни лица, а капацитетът е 170 места. Обстановката е спокойна. Ежедневно са посещавани от лекар, който следи за здравословното им състояние“. От „Социални услуги“ призовават за повече обществена толерантност към тази рискова група хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.