Азърбайджан: в столицата Баку е проведен масов лов на ЛБГТИ хора

На 22 септември в столицата на Азърбайджан Баку полицията е провела масова хайка, при която са арестувани,  разпитвани  и глобявани  десетки мъже, които са обвинени в това, че са гейове, съобщава сайтът на радио Би Би Си в обширен репортаж. Четете по-долу разказ за хайката чрез думите на на един от арестуваните мъже, свързал се с Би Би Си.

„Аз тук още не съм имал нормален живот, нищо друго нямам, освен болна майка“, говори един от арестуваните, Руфат (името е изменено по очевидни причини).

С радиото той общува по телефона. Плаче и е много изплашен: „Аз също имам право на живот“, казва той.

Мъжът разказва, че на 22 септември на вратата на жилището му потропали. Руфат и майка му не отворили, защото знаели, че един от приятелите му вече е задържан. Той казва: „Погледнах през шпионката и видях много полицаи и един от приятелите ми в белезници“.

Когато все пак отворил вратата, веднага му сложили белезници и на въпроса защо го арестуват полицаите отговорили, че  не са длъжни да му обясняват.

Всички задържани били отведени в един полицейски участък и веднага – всеки в различна стая – започнали да ги разпитват. „Питаха ме с какво се занимавам“, казва мъжът и добавя, че честно им е отговорил, че е актьор.

Всичките трима задържани (от тази партида) хора били затворени в килии в подземието на участъка, той е бил държан там четири денонощия и е бил настойчиво подканван да посочи и други свои приятели гейове.

„Доведоха един човек, с когото преди много време бях имал връзка“, казва Руфат и добавя, че се е направил, че не го познава.

През цялото това време не му е било позволено да се обади по телефона на никого, майка му мислела, че е изчезнал. Разрешили му да ѝ се обади непосредствено преди да го освободят.

Руфат твърди, че един от арестуваните все още е в подземната килия, макар него самия да освободили в края на четвъртия ден. Той казва още, че е бил бит в полицията и че му е известно за още няколко десетки подобни ареста.

„Всичко това почна не сега, а преди десет дни, когато за две-три часа полиицята арестува няколко десетки души – хомосексуални и транссексуални“, разказва пред Би Би Си ЛГБТИ активистът Фарид.

„Ловяха ги на местата, където обикновено се събират и се срещат, някои просто ги пребиваха и ги пускаха, а други бяха отведени в полицията“, казва Фарид.

Имало е и рейд по нощните клубове, където ловили гей-мъже, занимаващи се с проституция.

Това, според него, е ставало в целия град, а не само в центъра му.

Според Фарид, полицаите са искали подкуп от арестуваните, за да ги освободят. Освен това те изисквали ЛГБТИ хората да не се появяват в центъра на града и там, където се събират много хора. Освен това, те твърдели, че ЛБГТИ хората трябва да не се обличат по начин, от който да е видна тяхната сексуална ориентация“.

Правозащитниците от групата „Малцинства на Азърбайджан“ твърдят, че са били арестувани хора, които никак не са свързани с проституцията.

Ръководителят на пресслужбата на МВР на Азърбайджан полковник Есхан  Захидов твърди, че никакви подкупи не са искани, а причината за хайката, според него, са многочислени жалби на жители на Баку.

Той казва още, че тези, които твърдят, че полицията преследва сексуалните малцинства, лъжат. Тя не се интересува от частния живот на хората според него. „Полицията се бори с тези, чието поведение е демонстративно, което дразни околните и е причина за жалби“, казва той.

Според него причина за хайката е „неуважението към окръжаващите“, проявено от арестуваните ЛБГТИ хора. „Никакви мъчения не са прилагани“, казва той и добавя, че „много от арестуваните сами са опасност за здравето на околните“.

„Ние разбрахме за случилото се от медиите и първо решихме, че това е рутинна хайка против ЛБГТИ хора, които е имало и преди“, казва Гюлнара Мехтиева от правозащитната организация „Малцинствата на Азърбайджан“ и добавя, че много бързо към тях дошли известия за това, че акцията е необичайно голяма и съвсем не е насочена само срещу тези, които се занимават със секс услуги.

Съгласно доклад на Международната асоциация на лесбийките, гейовете, транссексуалните , бисексуалните и интерсесксуалните (ILGA-Europe), която наблюдава спазването на правата на тези малцинства, Азърбайджан е на последно, 49-то място сред европейските страни в нейния рейтинг на защитеността на сексуалните малцинства.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.