Азербайджан: властите закриват последната независима медия в страната

В Азербайджан, който е държава с едни от най-лошите показатели по признака „свобода на медиите“ в света – закриват последната останало там по-голяма медия – информационната агенция „Туран“, преди известно време ръководителят ѝ Мехман Алиев беше пратен в затвора, съобщава сайтът на радио Би Би Си.

Той е арестуван за „неплащане на дължими данъци“ миналата седмица. Ден след ареста му той е обвинен още и в длъжностно престъпление и в незаконно предприемачество. Със съдебно решение е арестуван за три месеца.

Алиев отрича обвиненията, а колегите и защитниците му твърдят, че в в случая става дума за „политическа поръчка“.

Европейският комитет за защита на журналистите призовава  Азербайджан да „прекрати политически мотивираното преследване на Мехман Алиев и на агенция „Туран“.

„Властите в тази страна систематично злоупотребяват със съдебната система, за да изпращат в затвора журналисти и да  оказват недопустим натиск върху независимата преса“, казва координатора на програмата на Европейския комитет за защита на журналистите за Централна Азия Нина Огнянова.

Алиев съобщава малко преди ареста си, че поради обвиненията срещу него и агенцията, сметките ѝ са замразени и че поради това тя трябва да прекрати работа.

В края на миналата седмица агенция „Туран“ обяви, че прекратява дейността си от 1 септември.

В индекса за свободата на медиите Азербайджан системно заема най-ниските позиции.

В класацията на „Репортери без граница“ , публикувана тази година Азербайджан заема 162 място от 180 страни, в индекса на „Фрийдъм хауз“ страната е на 190 място от 199 възможни.

„Туран“ в последните години беше единствената независима агенция, а с действията си правителството дава сигнал, че няма да търпи нито една медия, която е вън от контрола му“, коментира Хадиджа Исмаилова, журналистка и правозащитничка, която самата беше година и половина в затвора. Тя беше обвинена в същите  „престъпления“, в които сега обвиняват Мехман Алиев.

По данни на Центъра за защита на политическите затворници, в Азербайджан има 158 такива и от тях 10 са журналисти.

През май един съд в Баку реши да блокира сайтовете на азърбайджанската служба на Радио „Свобода“ и на други четири местни медии. Закрити са и други медии.

В същото време властите провеждат политика на „моркова и тоягата“ по отношение на журналистите. В страната има „Фонда за държавна поддръжка за развитието на медиите“, който през това лято раздаде 255 апартамента на лоялни към властите журналисти. Преди това е бил построен още един блок с квартири за верни на властта журналисти и се готви строителството на трети.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.